Od olovke do posla: U Tehnopolisu održana press konferencija u cilju predstavljanja projekta o zapošljavanju OSI

19.07.2017

Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) iz Nikšića danas je u sklopu projekta „Od olovke do posla“ realizovalo press konferenciju u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.  U saradnji sa Zavodom za zapošljavanje i „Alfaton Lekić“ iz Podgorice, ova organizacija će omogućiti da sedam osoba sa invaliditetom (OSI) dobije priliku da završi frizersku i kozmetičku obuku, dok će njih petoro zasnovati radni odnos na sedam ili više mjeseci.

„Novina je što će dvije osobe sa invaliditetom i nakon završetka projekta nastaviti da rade još najmanje šest mjeseci – jedna u našem Udruženju, a druga u frizerskom salonu ‘Ljilja'“, kazala je direktorica ovog udruženja, Miluša Žugić.

Prema njenim riječima projekat će omogućiti da prošire usluge frizerskog salona „Status“, prvog u Crnoj Gori koji zapošljava OSI.

„On će postati frizersko-kozmetički salon, a ponudićemo usluge koje niko nema u gradu i osobe sa invaliditetom će pokazati da su ne samo vrijedne i korisne, već i da mogu biti konkurentne sa drugima“, istakla je Žugić.

U sklopu projekta koji traje 12 mjeseci biće organizovani sastanci sa privatnim sektorom na kojima će biti promovisana dobra praksa i zakonska regulativa, a sve u cilju smanjenja predrasuda o OSI, dok će najmanje 30 lica sa invaliditetom tokom trajanja projekta imati besplatne frizerske usluge u salonu „Status“.

Prema riječima Aleksandre Radulović, savjetnice za profesionalnu rehabilitaciju u nikšićkom Birou rada, pomenuti i slični projekti će pomoći da se što veći broj OSI zaposli. U Crnoj Gori se na evidenciji nezaposlenih nalazi 5.829 lica sa invaliditetom, od čega 178 na evidenciji Biroa rada Nikšić, 11 Plužine i četiri Šavnik.

Marija Vešović, predstavnica „Alfaton Lekić“, privatne ustanove za obrazovanje odraslih, kazala je da će oni u sklopu projekta organizovati obuku za pet OSI, te obezbijediti veliki dio opreme i potrošnog materijala za frizersko-kozmetički salon.

Ukupna vrijednost projekta koji se realizuje u okviru grant šema je 64.252 eura.

Izvor: Vijesti

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...