Održan kick off sastanak projekta VIRAL

24.01.2020

Kick off sastanak u okviru projekta „Vitalising ICT Relevance in agricultural learning – VIRAL”, koji se finansira u okviru Erasmus+ programa izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja, održan je od 21. do 23. 01. 2020. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci. Sastanku su prisustvovali izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković i menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Aleksandar Janičić.

U prvom dijelu sastanka su nakon uvodnih izlaganja predstavljene ključne informacije o projektu i projektnim partnerima, dok su tokom drugog, radnog dijela sastanka, predstavljeni radni paketi i ključne aktivnosti projekta, pravila izvještavanja i finansijskog upravljanja projektom, kao i vidljivost i komunikacioni segment projekta.

Aleksandar Janičić

IPC Tehnopolis će kao neakademski partner u VIRAL projektu između ostalih aktivnosti u Crnoj Gori organizovati Hakaton u oblasti poljoprivrede koji će imati za cilj povezivanje akademskog i poslovnog sektora, razvoj znanja i vještina studenata u dijelu razvoja poslovnih ideja baziranih na naučno-istraživačkim rezultatima i inovacijama, kao i kasnije pružanje podrške razvoju i komercijalizaciji navedenih ideja i rješenja.

Cilj projekta VIRAL je podrška saradnji univerziteta i biznisa kroz pospješivanje upotrebe ICT-a u agro-zajednicama širom zapadnog Balkana. Ovaj koncept se zasniva na omogućavanju upotrebe različitih ICT rješenja, tehnika ili alata u učionici i van nje radi postizanja željene integracije poljoprivrede i ICT inženjerstva. Ovaj koncept će u krajnjem dovesti do osnaživanja razvoja akademske i poslovne saradnje u okviru regionalnih poljoprivrednih zajednica.

Vodeći partner na projektu je Univerzitet u Banjoj Luci, dok su osim Tehnopolisa partneri na projektu Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište Mostar, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, INTERA Mostar i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...