Održan okrugli sto COF-a u Tehnopolisu: Poboljšanjem informisanosti do pozitivnih promjena u društvu

25.07.2018

Okrugli sto pod nazivom „Učešće mladih u donošenju odluka na lokalnom nivou“ održan je danas u Tehnopolisu. Događaj je organizovao Crnogorski omladinski forum (COF) u saradnji sa Udruženjem za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) u sklopu ACTO projekta.

Milica Žugić, generalna sekretarka COF-a je otvorila okrugli sto ističući da je on dio kampanje koju COF sprovodi sa ciljem da se poveća vidljivost ove organizacije koja postoji još od 2011. godine, te da se utiče na povećanje broja mladih aktivista spremnih da stvaraju promjene u društvu. Prema njenim riječima, snaga i funkcija COF-a ogleda se u okupljanju velikog broja mladih koje predstavlja, a samim tim glas mladih je jači i glasniji.

Hajdana Tadić iz Sekretarijata COF-a je predstavila dosadašnji rad ove organizacije i govorila o učešću mladih iz njene perspektive. Tadić smatra da mladi imaju više mogućnosti da realizuju neke inicijative kroz djelovanje u NVO ili kao aktivisti pri političkim partijama, jer su na taj način bliži donosiocima odluka.

Kao nekih od ključnih problema kada je u pitanju aktivizam mladih identifikovani su: nedovoljno povjerenje mladih da će njihovi zahtjevi i sugestije biti uvaženi, nedovoljna međusobna povezanost organizacija, pasivnost mladih, nedovoljna informisanost o tome na koje sve načine mogu da poboljšaju svoj položaj u društvu i koji su to mehanizmi kojima mogu da se služe u cilju postizanja svojih ciljeva, nepostojanje adekvatnog usmjeravanja u cilju poboljšanja njihovog učešća u donošenju odluka.

Kao potencijalne mogućnosti za unapređenje i rešavanje navedenih problema, oni su naveli organizaciju ovakvih i sličnih događaja koji će za rezultat imati uvezivanje mladih; neophodno je da organizacije rade zajedno, te da imaju jedinstven, ujedinjen glas i tako će postići bolje rezultate, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou; stariji mogu da budu podrška mladima, ali ne mogu da se izbore za njihove ideale, već to treba da rade sami mladi.

Cilj okruglog stola bio je da se procijeni na kojem je nivou aktivizam mladih, kako su organizacije doprinijele povećanju broja mladih aktivista spremnih da stvaraju promjene u društvu i da se kroz diskusiju dođe do zaključka koje je reforme neophodno sprovesti da se mladi što više podstaknu da oblikuju svoju budućnost, kako ne bi bili samo pasivni posmatrači dok drugi kreiraju politike koje im oblikuju život.

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...