Održan okrugli sto COF-a u Tehnopolisu: Poboljšanjem informisanosti do pozitivnih promjena u društvu

25.07.2018

Okrugli sto pod nazivom „Učešće mladih u donošenju odluka na lokalnom nivou“ održan je danas u Tehnopolisu. Događaj je organizovao Crnogorski omladinski forum (COF) u saradnji sa Udruženjem za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) u sklopu ACTO projekta.

Milica Žugić, generalna sekretarka COF-a je otvorila okrugli sto ističući da je on dio kampanje koju COF sprovodi sa ciljem da se poveća vidljivost ove organizacije koja postoji još od 2011. godine, te da se utiče na povećanje broja mladih aktivista spremnih da stvaraju promjene u društvu. Prema njenim riječima, snaga i funkcija COF-a ogleda se u okupljanju velikog broja mladih koje predstavlja, a samim tim glas mladih je jači i glasniji.

Hajdana Tadić iz Sekretarijata COF-a je predstavila dosadašnji rad ove organizacije i govorila o učešću mladih iz njene perspektive. Tadić smatra da mladi imaju više mogućnosti da realizuju neke inicijative kroz djelovanje u NVO ili kao aktivisti pri političkim partijama, jer su na taj način bliži donosiocima odluka.

Kao nekih od ključnih problema kada je u pitanju aktivizam mladih identifikovani su: nedovoljno povjerenje mladih da će njihovi zahtjevi i sugestije biti uvaženi, nedovoljna međusobna povezanost organizacija, pasivnost mladih, nedovoljna informisanost o tome na koje sve načine mogu da poboljšaju svoj položaj u društvu i koji su to mehanizmi kojima mogu da se služe u cilju postizanja svojih ciljeva, nepostojanje adekvatnog usmjeravanja u cilju poboljšanja njihovog učešća u donošenju odluka.

Kao potencijalne mogućnosti za unapređenje i rešavanje navedenih problema, oni su naveli organizaciju ovakvih i sličnih događaja koji će za rezultat imati uvezivanje mladih; neophodno je da organizacije rade zajedno, te da imaju jedinstven, ujedinjen glas i tako će postići bolje rezultate, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou; stariji mogu da budu podrška mladima, ali ne mogu da se izbore za njihove ideale, već to treba da rade sami mladi.

Cilj okruglog stola bio je da se procijeni na kojem je nivou aktivizam mladih, kako su organizacije doprinijele povećanju broja mladih aktivista spremnih da stvaraju promjene u društvu i da se kroz diskusiju dođe do zaključka koje je reforme neophodno sprovesti da se mladi što više podstaknu da oblikuju svoju budućnost, kako ne bi bili samo pasivni posmatrači dok drugi kreiraju politike koje im oblikuju život.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...