Održan prvi sastanak Radne grupe za izradu Strategije za cjeloživotno preduzetničko učenje 2020-2024

22.04.2019

Savjetnik za pravne i opšte poslove i koordinator Savjetovališta za potrošače u IPC Tehnopolis, Rade Zarubica, prisustvovao je inicijalnom sastanku Radne grupe za izradu Strategije za cjeloživotno preduzetničko učenje 2020-2024, koji se održao danas u Privrednoj komori Crne Gore.

Sastanak je otvorio koordinator Radne grupe, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, gospodin Radosav Babić. On je predstavio koncept izrade strategije i predočio radnoj grupi koji je zadaci očekuju u narednom periodu.

Zadatak Radne grupe je da koordinira i pripremi Strategiju za cjeloživotno preduzetničko učenje 2020-2024 godine kroz sljedeće zadatke:

  • priprema informacije o trenutnom stanju u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja,
  • usklađivanje dokumenta sa usvojenim nacionalnim i EU dokumentima u ovoj oblasti,
  • utvrditi strateške i operativne ciljeve strateškog dokumenta,
  • definisati mjere i aktivnosti u okviru zadatih strateških ciljeva, kao i indikatore za ostvarivanje rezultata,
  • priprema okvirnog Akcionog plana ove Strategije i Akcionog plana za 2020. godinu,
  • organizovanje javne rasprave o Strategiji,
  • učestvovanje u pripremi Izvještaja o realizaciji godišnjih akcionih planova Strategije za cjeloživotno preduzetničko učenje 2020-2024 godine.

Zatim je Igor Brkanović, eksterni konsultant na izradi Strategije, ukazao na koji način treba pristupiti izradi.

Akteri na ovom sastanku bili su predstavnici institucija formalnog obrazovanja: fakulteta, zavoda i ministarstva, privredni i NVO sektor. Učesnici su tokom interaktivne rasprave ukazali na postojeće stanje u formalnom i neformalnom obrazovanju u oblasti preduzetništva, dali predloge rješenja za poboljšanje obrazovanja i sveopšte svijesti o značaju preduzetništva.

Sastanak je prvi korak za izradu Strategije, koja predstavlja dokument od izuzetne važnosti za proces integracija Crne Gore u EU.

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...