Održana početna konferencija projekta BEYOND u Nikšiću

08.06.2023

U četvrtak, 8. juna 2023. godine u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, održana je početna konferencija projekta “Kreiranje podsticajnog poslovnog okruzenja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore – BEYOND”, čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Konferencija je imala za cilj da prisutnima približi aspekte projektnih aktivnosti i planiranih rezultata koji su fokusirani na povećanje zapošljivosti u perspektivnim sektorima ekonomije prekograničnog područja sa posebnim fokusom na podršku inovacijama, dualnom obrazovanju i saradnji privrede i srednjih stručnih škola mašinskih profila. Mentorska platforma koja će biti jedan od rezultata projekta, omogućiće kontinuiranu podršku start up i postojećim preduzećima na teritoriji Republike Srbije i Crne Gore.

Uvodnim obraćanjem početnu konferenciju je otvorio Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić, koji je, ovom prilikom projektnim partnerima čestitao početak realizacije BEYOND projekta i naglasio da će Opština Nikšić kreiranjem jednog dobrog poslovnog ambijenta nastaviti da podržava ovakve projekte.

Đorđije Malović, izvršni direktor Inovaciono preduzetničkog centra Tehnolopolis i Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor su istakli ulogu projekta BEYOND u uspostavljanju prekograničnih partnerstava i njegovom uticaju na ravnomjerni regionalni razvoj.

Stefan Jovanović, predstavnik Privredne komore Crne Gore je istakao da od 20 aktivnih projekata, gdje je na nekim od njih i IPC Tehnopolis jedan od partnera, ova institucija već ima aktivnosti koje se odnose na dualno obrazovanje što je od izuzetnog značaja za realizaciju projekta BEYOND.

Mithat Bahović, predstavnik Ministarstva evropskih poslova je izrazio zadovoljstvo početkom realizacije projekta koji će tokom dvogodišnjeg perioda ostaviti održive komponente na teritorijama koje su obuhvaćene ovim programom prekogranične saradnje, ali i doprinijeti unaprjeđenju poslovnog ambijenta koji će sam region učiniti konkurentnim.

Na kraju uvodnih obraćanja, Aleksandra Mugoša predstavnica Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, je pozdravila prisutne napomenuvši da je ovo važan projekat koji predstavlja snažnu posvećenost dvaju država u kreiranju podrške inovacijama u okviru kojeg će se oblikovati ne samo budućnost tehničkih škola, već raditi na jačanju znjanja, kompetencija i vještina naših učenika. Gđa Mugoša je naglasila da imajući u vidu da je IPC Tehnopolis jedan od najvažnijih partnera u sprovođenju politike inovacija i Strategije pametne specijalizacije S3, od velike važnosti je uspostavljanje saradnje sa Reginalnom razvojnom agencijom Zlatibor koja je upravo usmjerena ka ostvarivanju navedenih politika.

U nastavku konferencije menadžerka projekta, Snežana Milisavljević, prezentovala je planirane aktivnosti, rezultate i ciljeve projekta, koji će doprinijeti kreiranju podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Srbije i Crne Gore kroz umrežavanje organizacija za podršku poslovanju i efektivno zajedničko korišćenje postojeće infrastrukture za podršku poslovanju u obje zemlje.

Dušan Bošković, ispred Centra za stručno obrazovanje Crne Gore, je istakao značaj dualnog obrazovanja u srednjim školama i prisutnima približio dualni model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanju u kome se plan i program nastave i učenja sprovode u školi i kod poslodavca.

Iskustva u u dualnom obrazovanju u Crnoj Gori i Republici Srbiji prisutnima su prenijeli Snežana Nikolić, ispred srednje stručne škole iz Nikšića i Ljiljana Pantelić, ispred Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga.

Tomislav Miletić, predstavnik kompanije Inmold, prezentovao je sistem ljetnje prakse koju sprovodi kompanija u cilju sticanja praktičnih znanja i radnih iskustava učenika tehničkih srednjih škola i fakulteta, jedne od vodećih proizvodnih kompanija u Srbiji koja je uspostavila model dualnog obrazovanja i generator je praktičnog obrazovanja budućih stručnjaka iz robotike i mehatronike.

Nakon obilaska prostorija Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis i prezentacije menadžera Laboratorije za industrijski dizajn, Tihomira Ćuzovića, zvanično je završena početna konferencija projekta BEYOND.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...