Održano likovno takmičenje povodom Dana Evrope

10.05.2017

Prvo mjesto na likovnom takmičenju sa temom „Moj grad u Evropi“, koje je povodom Dana Evrope organizovano u Tehnopolisu, osvojila je Petra Tadić, učenica OŠ „Olga Golović“.

Ona je kao nagradu dobila laptop, drugoplasirana Lara Šturanović iz OŠ „Ratko Žarić“ osvojila je bicikl, dok je trećeplasirana Tijana Matijašević, učenica petog razreda OŠ „Ratko Žarić“, osvojila muzičku liniju.

Prilikom otvaranja takmičenja, koje je okupilo oko 80 osnovaca iz škola „Ratko Žarić“ i „Olga Golović“, predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Radivoje Nikčević, kazao je da mu je posebno drago što su mladi Nikšića dio jednog velikog tima koji ovih dana širom Evrope obilježava ovaj značajan datum.

Ovaj dan ima istorijski značaj, kao datum koji ima važnu ulogu u izgradnji mira na evropskom kontinentu i stvaranju uslova za kvalitetniji život Evropljana, zajednice kojoj i zbog vas mladih želimo da se priključimo, zajednice od koje ćete prije svega vi i vaša generacija osjetiti sve benefite, početi raditi, stvarati i živjeti kao i vaši vršnjaci u 28 zemalja Evrope“, kazao je Nikčević.

Obraćajući se osnovcima naglasio je da je put ka Evropi put ka boljem životu svih građana.

Sadašnje iskustvo Crne Gore, a posebno naše opštine upućuje na činjenicu da je EU naša velika razvojna šansa i da ćemo svi zajedno imati koristi od ulaska u EU. Zbog toga, lokalna samouprava podržava ovakve projekte koji će našim sugrađanima i na ovakav način dodatno pojasniti šta se može očekivati od našeg članstva u EU, a šta ona očekuje od nas. Poznajući nikšićki mentalitet i potrebu da uvijek budemo prvi među jednakima, država se zasigurno može osloniti na nas u ovom procesu“, jasan je Nikčević.

Današnji datum, prema riječima Nade Vojvodić, koja se ispred Ministarstva evropskih poslova obratila učenicima, zauzima posebno mjesto u istorijskoj riznici Evrope i Crne Gore.

Slaveći 9. maj mi zapravo slavimo zajedničke vrijednosti koje baštine države članice EU. To su poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti i pravne države. Upravo su to vrijednosti koje njeguje i Crna Gora. Zato, obilježavanjem Dana Evrope potvrđujemo svoju privrženost evropskoj ideji i našu opredijeljenost da se pridružimo velikoj evropskoj porodici“, objasnila je ona ističući da je Crna Gora, osim geografski, i u istorijskom i kulturološkom smislu uvijek bila dio ujedinjene Evrope.

Kroz vođenje pristupnih pregovora, prihvatajući obaveze i koristi članstva i sprovodeći reforme i odgovorno se odnoseći prema njima, mi potvrđujemo svoje suštinsko evropsko opredjeljenje. Usklađujući se sa evropskim standardima i najboljim praksama, svakim danom radimo na stvaranju boljih uslova za život i rad naših građana. Koliko smo u tome uspješni, potvrđuje činjenica da, pet godina nakon otvaranja pregovora, Crna Gora ima 26 otvorenih poglavlja i da je svakim danom sve bliže članstvu u EU. Sigurni smo da je sve ono što smo tokom prethodnih godina ostvarili na evropskom putu i sve ono što danas radimo naš ulog u bolju budućnost i kvalitetniji život građana“, dodala je ona.

Nagrade najboljima uručili su predsjednik Skupštine opštine Nikšić Radivoje Nikčević, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović i ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori Roman Hloben.

Izvor: Onogošt
Foto: Marija Vujović

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...