Otpočela faza Ideacije RISE projekta

07.11.2023

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za razvoj njihovih preduzetničkih ideja i predstavljanja dostupne podrške u periodu koji je pred njima.

RISE onboarding

Anđela Nikčević, menadžerka za upravljanje projektima, predstavila je  strukturu RISE programa i koncept jačanja RISE zajednice, sa posebnim fokusom na fazu Ideacije koja će trajati četiri meseca. Ovom prilikom, sedam odabranih timova je saznalo detalje o aktivnostima i podršci koja će im biti dostupna tokom ove faze, pružajući im jasnu sliku šta ih sve očekuje na RISE putovanju. Dodatno, predstavljena  je i podrška koja će biti dostupna timovima u okviru Tehnopolisa kao lokalnog RISE inkubatora.

Empatija kao ključni pokretač promjena u lokalnim zajednicama

Predavanje kliničkog psihologa, poslovnog konsultanta i  stručnjaka za psihologiju komunikacije, Radoja Cerovića, ticalo se šireg društvenog konteksta u kome mladi preduzetnici započinju realizaciju svojih preduzetničkih ideja: „Nalazite se u ambijentu koji sa jedne strane nije sklon društvenom preduzetništvu ali vam sa druge strane čini prostor slobodnim zbog nedostatka konkurencije, jer gotovo niko ne gleda u tom pravcu“, istakao je Cerović.

Poseban naglasak stavljen je na empatiju koja predstavlja ključni pokretač promjena u lokalnim zajednicama. Kroz upotrebu alata za poređenje zemalja poznatog kao „country comparison tool“, RISERI su dobili uvid u indikatore nedavnog istraživanja ( „power distance“, „motivation for achievement and success“ i „indulgence“) u našoj državi u poređenju sa drugim zemljama. Ovi podaci su našim mladim preduzetnicima pružili jasnu sliku o društvenom i kulturnom kontekstu u kojem se bave preduzetništvom, ukazujući na izazove i mogućnosti koje ih očekuju.

Na kraju je zaključeno da iako postoje limitirajući faktori za razvoj društvenog preduzetništva, upravo će RISERI biti nosioci pozitvnih promjena na lokalnom i regionalnom nivou i doprinijeti značajnim iskoracima kada je ova tematika u pitanju.

Na kraju faze Ideacije, učesnici će imati priliku da predstave model socijalnog preduzeća, ističući njegov uticaj i održivost. Dvije najperspektivnije ideje će biti nagrađene sa po 3000€ za razvoj biznisa, učešće u regionalnom programu mobilnosti, kao i za pristup fazi Inkubacije.

Projekat RISE ima za cilj da pokrene nova poglavlja pomirenja kod mladih ljudi na Zapadnom Balkanu kroz razvoj socijalnog preduzetništva.

Projekat RISE je sufinansiran od strane Francuske agencije za razvoj (AFD), Evropske unije, Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Francusko-njemačkog biroa za mlade (OFAJ). Projekat se realizuje u partnerstvu sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO), Grupe SOS PULSE, Mrežom mladih jugoistočne Evrope (SEEYN), Francusko-nemačkim biroom za mlade (OFAJ), ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto Više, Smart Kolektiv, IPC Tehnopolis i Yunus Social Business Balkan.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...