Otvorena Biotehnološka laboratorija – Biolab Tehnopolis

16.06.2020

Danas je u IPC Tehnopolis svečano otvorena Biotehnološka laboratorija – Biolab Tehnopolis. Ovaj novi infrastrukturni segment IPC Tehnopolis, namijenjen je svima onima koji su u sistemu podrške IPC Tehnopolis, mladim istraživačima, akademskoj i biznis zajednici iz oblasti agroindustrije i poljoprivrede i značajno će doprinijeti razvoju i implementaciji novih tehnologija, razvoju naučno-istraživačkih rezultata i u konačnom jačanju konkurentnosti sektora poljoprivrede i agroindustrije, kroz podsticanje korišćenja inovativnih tehnologija, procesa i usluga, a u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije Crne Gore 2019 – 2024. i postojećim strateškim okvirom u Crnoj Gori.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio izvršni direktor IPC Tehnopolis, gospodin Ratko Bataković, koji je istakao da će se otvaranjem Biotehnološke laboratorije zaokružiti set novih mjera podrške, koji je nazvan – pametni i zeleni rast. Kako je naveo, u posljednjih nekoliko mjeseci bili smo svjedoci značaja sopstvene proizvodnje, a da od ukupnog broja ideja koje kod nas traže podršku za razvoj, više od 50% njih ima veze sa poljoprivredom ili njoj komplementarnom granom privrede, te da je naša obaveza da u setu mjera podrške koje pružamo nosiocima biznis ideja obezbijedimo što je moguće veću, kvalitetniju, sadržajniju i blagovremenu – brzu podršku.

Osvrnuo se na otvaranje Tehopolisa i na period od tog dana u kojem je broj zaposlenih stalno rastao, dobijen i realizovan veliki broj projekata, ostvarene nacionalne i međunarodne mreže partnera. Otvaranjem prve od tri laboratorije Tehnopolis će značajno ubrzati razvoj mnogih segmenata lokalne i nacionalne privrede, od poljoprivrede, turizma, metalne i drvne industrije.

Iskoristiću i ovu priliku da pozovem mlade ljude da nam se jave, da preuzmu odgovornost prema sebi i koriste sve što im se pod ovim krovom pruža, da postave sebi pitanje šta žele i shvate da je sve u njima, njihovoj volji i želji. Da im pružimo mogućnost da shvate da je, kao po staroj mudrosti,  volja osobina hrabrih, a želja onih kojima manjka hrabrosti. Zato svi moramo biti hrabri u svakom smislu i stati u odbranu postignutih rezultata i osvajanju onih novih, koji nam pripadaju, jer živimo na najljepšem mjestu i trebamo ga učititi i najprijatnijim za rad, život i razvoj“, naveo je gospodin Bataković.

Nakon uvodnog obraćanja gospodina Batakovića, prisutnima se obratio predsjednik Opštine Nikšić, gospodin Veselin Grbović, koji je izrazio zadovoljstvo zbog još jedne nove mogućnosti koja je Nikšiću pružena otvaranjem ove laboratorije. „Ovo je još jedan dokaz da partnerstvo državnih i lokalnih institucija daju sjajne rezultate u svim oblastima, kao i da je Tehnopolis postao respektabilno mjesto za razvoj novih ideja i projekata”, kazao je Grbović i dodao da je lokalna uprava ponosna na ostvarene rezultate, te da se raduju daljem razvoju Tehnopolisa, a samim tim i Nikšića.

Putem video linka prisutnima se obratila gospođa Silvie Maur, predstavnica Svjetske banke, vođe projekta MIDAS 2, koja je navela da joj je žao zbog toga što danas nijesu bili u mogućnosti da prisustvuju otvaranju, ali da joj je zadovoljstvo što bez obzira na poteškoće koje je u prethodnim mjesecima izazvala pandemija COVID 19, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, tim za upravljanje projektom MIDAS 2 i sve interesne strane u projektu nijesu prestali sa svojim posvećenim radom na unapređenju kapaciteta poljoprivrednog sektora. „Izrada laboratorija u Tehnopolisu, sa opremu za analizu hrane i tla, omogućava Crnoj Gori da napravi iskorak kada je u pitanju ponuda znanja i usluga poljoprivrednicima koje su im potrebne da bi osigurali kvalitet proizvodnje i proizvoda. Ovo je potrebno crnogorskim proizvođačima kako bi unaprijedili konkurentnost svojih proizvoda, ispunili standarde kvaliteta, pristupili tržištu Evropske unije, što je jedan od ciljeva MIDAS 2. Radujem se prilici da ćemo u bliskoj budućnosti biti u mogućnosti da posjetimo prostorije i da vidimo laboratorije u radu,“ rekla je gospođa Mauri.

Na kraju uvodnih izlaganja prisutnima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja,gospodin Milutin Simović, koji je na početku izlaganja pohvalio rad i uspjeh Tehnopolisa, njegovih zaposlenih, ali i stanara koji svoje ideje razvijaju u Tehnopolisu.

Kako je kazao, ulaganje u savremene laboratorijske kapacitete, kakva je ova u Tehnopolisu, doprinijeće i jačanju naše naučne infrastrukture, infrastrukture neophodne za naučni razvoj, infrastrukture neophodne za inovacije koje su potrebne u poljoprivredi.

Samo primjenom nauke i tehnologije u poljoprivredi možemo ostvariti brze i snažne razvojne prodore u dugom roku. Našim poljoprivrednicima i domaćinima trebaju konkretne akcije, trebaju primijenjena znanja, trebaju dobri stručni savjeti, a ne teorija koja nema svoje utemeljenje i svoju primijenjenu funkciju“, kazao je gospodin Simović.

Inovacije u oblasti poljoprivrede trebaju da budu garant u održivosti projekata, a država će ih podržavati kroz novouspostavljeni Fond za podršku inovativnosti.

Ovakav razvoj crnogorske poljoprivrede moguće je ostvariti ako razmotrimo radikalnije reformske programe i ako promijenimo način razmišljanja“, dodao je potpredsjenik Vlade. Crna Gora će svoje buduće napore u razvoju poljoprivrede fokusirati na primjenu nauke i tehnologije, što će omogućiti prodorni razvoj, poručio je Simović.

Na kraju ću kazati da je pred nama definitivno mnogo posla i mnogo izazova u mnogim oblastima, ali sam siguran da ćemo zajedno kao i do sada pronaći najbolje odgovore i posvećenim i odgovornim radom slaviti nove uspjehe, i ovdje u Nikšiću i u cijeloj Crnoj Gori“, zaključio je on.

Biotehnološku laboratoriju su nakon uvodnih obraćanja presijecanjem vrpce zvanično otvorili gospodin Simović i gospodin Grbović, nakon čega je upriličen obilazak Biolaboratorije kao i prezentacija vršenja analiza.

Laboratorija je opremljena uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a kroz Drugi Projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede u Crnoj Gori – MIDAS 2. Ukupna površina ove laboratorije vrijednosti oko 130 hiljada eura je 75,14m2  i u potpunosti je usklađena sa EU standardima.

Biotehnološka laboratorija, opremljena je prenosivim XRF instrumentom, RT-qPCR instrumentom i pripadajućom laboratorijskom opremom da može vršiti agrohemijske analize zemljišta, molekularnu dijagnostiku u prehrambenim proizvodima. Uređaj q16 R-T PCR, kroz princip metode zasnovane na polimeraza lančanoj reakciji, omogućava ekstrakciju i amplifikaciju DNK/RNK materijala mikroorganizama iz uzorka, koji se detektuje sa visokom preciznošću u realnom vremenu. Sa druge strane detekciju i kvantifikaciju elementarnog sastava zemljišta, prije svega nutrijenata i kontaminenata, omogućava Bruker-ov XRF instrument.

U narednom periodu se očekuje nabavka dodatnih elemenata koji će upotpuniti trenutnu ponudu i mogućnosti laboratorije.

Osim promovisanja Biotehnološke laboratorije, ovo je ujedno bila prilika da se dodatno promoviše podrška koju IPC Tehnopolis pruža u cilju unapređenja pametnog i zelenog rasta. Prisutni su bili u prilici da saznaju nešto više o FILA laboratoriji za fertilizaciju i inovacije u agro-hrani, koja je otvorena u decembru 2019. godine, a koja omogućava: poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, jačanje prekogranične saradnje i veza između istraživanja i preduzeća, otvoreno inovativno okruženje, transfer znanja i saradnju između aktera inovativnog ekosistema, edukativne aktivnosti, sa ciljem usvajanja inovacija i savremenih tehnologija, primljenljivih u sektoru poljoprivrede, kao i pristup rezultatima istraživanja za preduzeća, čime se stimuliše stvaranje inovativnih rješenja u okviru agroindustrije na međunarodnom nivou, kao i daljih investicija u inovacije, pružanje podrške start up zajednici.

Podsjećamo da je FILA laboratorija opremljena savremenim uređajima, kao što su dron, 3D štampač, mikrokontroleri i računari.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...