Počele obuke za preduzetnice u Opštini Nikšić

01.04.2017

Obuke za preko 60 žena u Nikšiću, u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje žena, počelo je danas u cilju jačanja pregovaračkih pozicija ženske preduzetničke populacije i uticaja na poslovno okruženje iz uloge preduzetnica.

Projekat predstavlja dio programa Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, čiji su nosioci Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Iz Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, čija je uloga informisanje i mobilizacija korisnica programa, saopšteno je da se projekat sprovodi u opštinama Podgorica i Nikšić i njime je planirano sprovođenje mjera podrške za razvoj ženskog preduzetništva na lokalnom nivou do naredne godine.

„Podrška se ogleda u pružanju različitih vrsta servisa, odnosno edukacija i mentoring, kako ženama koje planiraju da započnu sopstveni biznis, tako i vlasnicama preduzeća koje svoj posao žele da unaprijede“, navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije poslovnih žena precizirano je da je u prvu fazu uključeno 60 polaznica, od kojih je 30 početnica i 30 vlasnica biznisa.

Načelnik Odjeljenja za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović, kazala je da se jačanje ekonomskog položaja žena nalazi među prioritetnim zadacima politike rodne ravnopravnosti i ima poseban značaj u razvoju društva.

„Učešće žena u preduzetništvu na lokalnom nivou, predstavlja izuzetno važan aspekt i preduslov za uspostavljanje rodne ravnopravnosti. Većini žena u Crnoj Gori i dalje nedostaje novac, informacije, podrška, kontakti, kako bi se pokazale u društvu, kako u politici tako i ostalim segmentima života“, navela je Pejović.

Ona je rekla da je prioritet Vlade i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ali i resornih institucija ojačavanje pregovaračkih pozicija ženske preduzetničke populacije i uticaj na poslovno okruženje, prvom mjestu iz uloge preduzetnica.

Jedan od osnivača i prvi predsjednik Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, Milosava Žugić kazala je da u biznisu nije lako uspjeti i poručila preduzetnicama da moraju biti uporne i nikada ne odustati od svojih ideja.

„Za sve savjete i podršku možete uvijek da nam se obratite, kao reprezentativnoj Asocijaciji poslovnih žena u Crnoj Gori, koja okuplja prije svega vlasnice biznisa, kao i meni lično”, dodala je Žugić.

Ona je posebno ukazala na značaj umrežavanja poslovnih žena, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom i regionalnom nivou, u cilju rada na unaprijeđenju ambijenta za razvoj ženskog preduzetništva i poslovne saradnje žena u biznisu.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...