Počeo prvi Kamp za mlade preduzetnike na Vučju: Stimulisanje kreativnosti i smanjenje nezaposlenosti

20.07.2018

Prvi preduzetnički kamp u organizaciji Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis počeo je danas na Vučju. Događaj je svečano otvorio Radosav Babić, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije. Na konferenciji za medije, pored gospodina Babića, govorili su i Ratko Bataković, izvršni direktor​ IPC Tehnopolis, Jovo Rabrenović, generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača i Dragan Perović, potpredsjednik Opštine Nikšić.

U naredna tri dana 20 mladih ljudi iz čitave Crne Gore biće u prilici da savladaju ključne vještine neophodne za uspješnu poslovnu komunikaciju, realizaciju preduzetničkih ideja i vođenje biznisa u skladu sa poslednjim trendovima i uslovima na tržištu.

Ratko Bataković, direktor Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis kazao je da “organizacija ovakvog i sličnih događaja ima za cilj animaciju mladih ljudi, tj. one ciljne grupe koja se nalazi na životnoj prekretnici  u smislu da li će svoj život uzeti u svoje ruke i organizovati neki sopstveni biznis i postati preduzetnici“.

O jačanju preduzetničkog duha kroz organizaciju sličnih događaja, sa posebnim fokusom na mlade ljude i podjelu znanja i iskustava od strane starijih i uspješnih preduzetnika govorio je potpredsjednik Opštine Nikšić, Dragan Perović.

Ovdje će polaznici imati priliku da uvide prednosti bavljenja biznisom, da steknu osnovne vještine komunikacije i izrade biznis planova. Primjeri starijih i ostvarenih preduzetnika pomoći će im da se učvrste u ideji da osnuju svoje, za početak male firme, a, uz umješnost i posvećenost, sigurno će ih kasnije razvijati i unapređivati“, kazao je Perović, opisujući Tehnopolis kao “jedini Inovaciono preduzetnički centar koji više od godinu dana sa uspjehom afirmiše ideju preduzetništva, inovativnosti i naučnog rada“.

Ispred Ministarstva ekonomije obratio se generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić, koji je otvarajući događaj kazao da je preduzetništvo mladih okosnica dva veoma važna strateška dokumenta koji su u nadležnosti pomenutog ministarstva – Strategija za cjeloživotno preduzetničko učenje i Strategija razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Važno je da se sa izučavanjem preduzetništva i razvijanjem preduzetničkih kompetencija počne što ranije i nastavi na svim nivoima obrazovanja, kako bi obrazovni sistem stvorio preduzetnički orijentisanog pojedinca koji može da odgovori potrebama tržišta rada”, poručio je Babić.

Poslije otvaranja uslijedila je prezentacija mjera podrške Ministarstva ekonomije, nakon čega je svoja iskustva i znanja kada su u pitanju trendovi u poslovanju u 21. vijeku sa budućim preduzetnicima podijelio Radivoje Drobnjak, konsultant i trener iz oblasti preduzetništva, menadžmenta i marketinga.

O tajnama uspješne poslovne komunikacije, njenom  značaju i funkciji govorila je Marija Stevuljević, ekspert iz oblasti marketinga i komunikacija. Učesnici su bili u prilici da nauče više o tome kako privući prve klijente, koje su to najefikasnije alatke za promovisanje proizvoda, kao i ključne trendove u digitalnom marketingu danas.

Živimo u vremenu vizuelne komunikacije i svakodnevnih promjena. Ranije utvrđeni PR i marketing postulati danas se ubrzano mijenjaju i nadograđuju, tako da je potrebno biti u toku sa trendovima i prilagoditi se promjenama“, zaključila je Marija.

Na kraju dana, učesnici će u direktnoj komunikaciji sa uspješnim preduzetnicima moći da se konsultuju oko tema značajnih za ovu oblast.

U narednim danima, budući mladi preduzetnici će biti u prilici da saznaju više informacija o pisanju i izradi biznis planova, funkcionisanju startap zajednice, te aktivnostima i funkcionisanju biznis inkubatora i coworking prostora u Tehnopolisu.

Cilj događaja je da mladim ljudima iz čitave Crne Gore ukaže na značaj preduzetništva i podstakne ih da razvijaju osnovne preduzetničke vještine, odnosno da nauče da razmišljaju i djeluju kao preduzetnici.

Realizaciju kampa su podržali Alter Modus, CKB, Ministarstvo nauke  i Ministarstvo ekonomije.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...