Podgorica: Oko 100 studenata prisustvovalo info danu o Tehnopolisu na Ekonomskom fakultetu

27.03.2018

Predstavnice Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis, menadžerka biznis inkubatora Jelena Đedović i marketing menadžerka Aleksandra Mrkaić danas su održale gostujuće predavanje na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Oko stotinu studenata ovog fakulteta bilo je u prilici da u  okviru realizacije praktične nastave na predmetu Biznis čuje više detalja o nastanku Tehnopolisa, njegovim dosadašnjim i planiranim aktivnostima, kao i pojmovima kao što su biznis inkubator, coworking prostor i slično.

Na samom početku predavanja, studenti su upoznati sa razvojem Tehnopolisa od idejnog projekta i nekadašnjeg Doma vojske pa do današnjeg objekta koji se nalazi u centru Nikšića na površini od 2000 m2, i koji predstavlja prvi od tri impulsna centra u okviru budućeg Naučno-tehnološkog parka Crne Gore.

Predstavljeni su i rezultati koje je Tehnopolis generisao do kraja 2017. godine, uključujući rad biznis inkubatora, programskog i projektnog sektora, kao i sektora za marketing, strategiju i analizu. Kao neke od ključnih vrijednosti istaknute su: 7 aktuelnih projekata, 4 klastera, saradnja sa velikim brojem međunarodnih organizacija,  preko 200 radionica i oko 10.000 učesnika, itd.

Osim toga, učesnici su mogli da se upoznaju sa načinom rada i aktivnostima biznis inkubatora IPC Tehnopolis, koji trenutno podržava 24 stanara i to u okviru 4 vrste podrške koje pruža: infrastukturne, inkubacione, konsalting i podrške organizovanjem treninga. Posebno interesovanje studenti su iskazali kada je u pitanju postizanje održivosti jednog ovakvog projekta, kao i na koji način se oni mogu obratiti za podršku i na kojim lokacijama se očekuju budući impulsni centri.

Od velikog broja aktivnosti koje će Tehnopolis organizovati u narednom periodu, posebna pažnja je posvećena otvaranju CODE Hub-a, prvog coworking prostora u Nikšiću koji će biti otvoren krajem narednog mjeseca i koji će predstavljati svojevrsno jezgro za umrežavanje, razvoj saradnje i zajednički rad studenata, učenika, preduzetnika, digitalnih nomada i svih drugih ljudi koji su zainteresovani za razvoj preduzetništva i razmjenu informacija.

Sjajna atmosfera na Ekonomskom fakultetu upotpunjena je diskusijom o značaju umrežavanja, zajedničkog rada, kao i važnosti podrške koju biznis inkubatori poput Tehnopolisa pružaju početnicima u biznisu.

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...