Poljoprivrednicima predstavljene mogućnosti za pokretanje prerađivačkih kapaciteta

12.04.2017

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Službom za selekciju stoke danas je u Tehnopolisu organizovalo radionicu na temu “Prerada na porodičnom gazdinstvu i registracija prerade na porodičnom gazdinstvu”.

Foto : Marija Vujović

Savetnica za politiku kvaliteta u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Merisa Čekić kazala je da je svuda u Crnoj Gori ima mnogo potencijala, da imamo mnogo tradicionalnih proizvoda ali da ih samo Ministarstvo ne može otkriti.

Za njih je ovaj resor kreirao jednu novinu ove godine, odnosno za sektor stočarstva i mljekarstva uvelo je neki vid podrške.

“Ako se radi prerada mlijeka na gazdinstvu, proizvodi tipa sir kajmak i ostali mliječni proizvodi, oni dobijaju podsticajna sredstva da bi poboljšali svoju proizvodnju kao neki vid časti i da bi razmišljali u smjeru podizanja kvaliteta. Mi smo pojednostavili procedure maksimalno, osmislili smo formulare dosta olakšali i smanjili administraciju na najmanju moguću mjeru kako bi ljudi što jednostavnije ostvarili sredstva”, istakla je ona.

Nakon što se neki proizvod čekira kao tradicionalni slijedi sada već uprošćena procedura.

“Potrebno je dostaviti zahtjev, formular zahtjeva smo osmislili, uz zahtjev se prilaže neka dokumentacija, to je upis za Upravu za bezbjednost hrane da je odobren objekat. Pored toga napiše se jedna proizvođačka specifikacija, na vrlo jednostavan način predstavi se oprema, prostom rukom nacrta se skica prostorija gdje se vrši ta proizvodnja odnosno prerada toga proizvoda,  bilo koji dokument  o dokazu o tim tradicionalnim aspektima i to je neophodna dokumentacija da bi se ostvarila podrška”, objašnjava ona naglašavajući da se dugoročno želi postići da proizvođači idu u smjeru očuvanja tradicije, podizanje kvaliteta i ulaska u mnogo veće sisteme, a to su oznaka porijekla, geografska oznaka i tradicionalni specijaliteti gdje će dobiti i prava na korišćenje državnog logotipa, a tako i siguran prolaz na evropsko tržište.

Sonja Baćović, saradnik u Službi za selekciju stoke podsjetila je da javni pozivu za preradu na porodičnom gazdinstvu traje do 28. aprila, gdje poljoprivrednici koji imaju registrovanu primarnu proizvodnju mogu da konkurišu za preradu odnosno za adaptaciju objekata i za nabavku opreme za preradu.

“Visina investicija je od 1.000 do 12.000 eura i mogu da dobiju podršku od 50 odsto, da se upišu u registar i da prodaju proizvode regularno na tržištu, lancima, supermarketima, hotelima, restoranima. Ovo je već druga radionica na ovu temu i svakako da je pomogla proizvođačima”, zaključila je ona.

Na ovu temu govorili su još i Ljiljana Milovanović iz uprave za bezbjednost hrane i Blažo Rabrenović, savjetnik za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Izvor: Onogost.me

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...