Potpisan Memorandum o saradnji između Tehnopolisa i Changsha High-Tech zone za industrijski razvoj

30.07.2018

Memorandum o saradnji između Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis i Changsha High-Tech zone za industrijski razvoj potpisan je danas u okviru zvanične posjete delegacije predstavnika NR Kine Tehnopolisu. Ispred Tehnopolisa Memorandum je potpisao Ratko Bataković, izvršni direktor, a ispred Changsha High-Tech Industry Development zone zamjenik direktora Mo Yiping.

Na samom početku događaja, prisutnima se obratio izvršni direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković, koji im je poželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo zbog njihove posjete. “Svaki vid saradnje sa Kinom nas veoma raduje, a posebno činjenica da postoje oblasti  koje možemo  zajedno razvijati”, kazao je Bataković. Nakon uvodnog obraćanja menadžerka biznis inkubatora, Jelena Đedović upoznala je goste sa dosadašnjim i planiranim aktivnostima, ponudom i potencijalima kojima Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis raspolaže.

Changsha High-Tech Industrial Development zonu predstavio je Mo Yiping – zamjenik direktora  ove razvojne zone, koji je govorio o ekonomiji ovog dijela Kine sa posebnim osvrtom na one oblasti u kojima je ova zemlja svjetski lider – proizvodnja riže, računarske tehnologije i obrazovanje kineskih najtalentovanijih studenata.

“Veliki potencijal za buduću saradnju vidimo naročito nakon razvoja crnogorskog Naučno-tehnološkog parka”, objašnjava Yiping, ističući da High-tech zona ima više od 25.000 preduzeća, pri čemu su ključne industrije biomedicine, napredne manufakture, novih materijala, nove energije, zaštite životne sredine, modernih usluga itd. već oformljene. Čak 18 velikih međunarodnih korporacija  je okupljeno u parku, kao što su Hitachi, Schlumberger, Nokia, Motorola i druge. Takođe, privreda ovog grada ima izuzetno dinamične investicione aktivnosti izvan granica Kine i u proteklom periodu je investirala čak 13,5 milijardi američkih dolara u 151 svjetsku zemlju.

Nakon kratkog filma o gradu Changsha i  High-Tech zoni, više informacija o njihovim potencijalima učesnicima je približio Wang Yongkang, ispred Biroa za trgovinu Changsha.

Zamjenik direktora Vlade okruga Kaifu, Li Yang, prezentovao je ovaj okrug i istakao da zahvaljujući ubrzanom razvoju imaju najbolje resurse, najbolje uslove i čvrste industrijske temelje, te da se u Kaifu okrugu sprovode mehanizmi otvorene ekonomske saradnje.

Menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Aleksandar Janičić, upoznao je goste iz Kine sa postojećim privrednim resursima u Nikšiću, kao i potencijalima za ulaganja, navodeći da Crna Gora ima veoma stimulativno okruženje za strane investitore, uz niz olakšica na lokalnom i nacionalnom nivou. Poseban akcenat stavljen je na aktuelni projekat rekonstrukcije Doma Revolucije, sa kojim su predstavnici delegacije detaljno upoznati.

Po završetku prezentacija, izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković i Mo Yiping, zamjenik direktora Changsha High-Tech zone za industrijski razvoj, potpisali su Memorandum o saradnji u kom su definisali buduće korake i aktivnosti.

Za predstavnike delegacije upriličena je i posjeta gradilištu bivšeg Doma Revolucije, gdje su mogli da se upoznaju sa dinamikom rekonstrukcije samog objekta i razgovaraju o mogućnostima za investiranje sa Nebojšom Adžićem, sekretarom opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Tokom posjete utvrđeni su modaliteti buduće saradnje u više pravaca, a predstavnici industrijske zone iz Kine pozvali su predstavnike Tehnopolisa da posjete zonu i upoznaju se sa sistemom funkcionisanja iste. Izraženo je zadovoljstvo zbog boravka u Nikšiću i mogućnosti da se kroz zajedničke buduće projekte pospješi tradicionalno dobra saradnja Crne Gore i Kine.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...