Povratak tradicionalnim vrijednostima: Tehnopolis u posjeti etno domaćinstvu Kujava

16.06.2018

Na nešto manje od 20 kilometara od Nikšića, u srcu netaknute prirode, nalazi se etno domaćinstvo Kujava koje su danas posjetili predstavnici Tehnopolisa. Ovo etno domaćinstvo vlasništvo je porodice Jovanović, koja je od ove godine stanar u virtuelnoj inkubaciji Biznis inkubatora IPC Tehnopolis.

Prema riječima gospođe Vesne Jovanović, na ideju o pokretanju etno domaćinstva pokrenula je ljubav prema ovom kraju. „Kao osoba koja je planinarila, posjećivala slična domaćinstva i obilazila svijet, smatram da mi ovdje imamo jedno malo bogatstvo koje je vrijedno pažnje. Na internetu sam pročitala čime se Tehnopolis bavi. Tada sam odlučila da dođem kod vas i tražim podršku, jer ideju ne mogu razviti sama. Sve što smo do sada radili dovoljno je za jednu porodicu, ali da biste otvorili vrata i drugim ljudima ipak je potrebno više rada, truda i znanja“, ističe ona.

Osim tradicionalne kuhinje, bajkovitog okruženja, obilaska farme, voćnjaka i velikog broja drugih aktivnosti, ovakva mjesta imaju potencijal za realizaciju različitih događaja. „Ja ovdje vidim mogućnosti za organizaciju manjih vjenčanja, krštenja, različitih školica i takmičenja… Dodatno, tu su i biciklisti, planinari i drugi turisti, a ovo mjesto im je posebno privlačno zbog blizine rijeke, manastira Ostrog, zatim arheoloških iskopina i drugih kulturno-istorijskih spomenika“, zaključuje Jovanović.

Zbog jedinstvenog prirodnog položaja, Kujavljani se pretežno bave stočarstvom i zemljoradnjom. „Ovdje uvijek možete probati domaći sir, organsko voće i povrće, i meso najboljeg kvaliteta“, ističe Vesna.

Ovo je prva posjeta ove vrste etno domaćinstvu Kujava u organizaciji Tehnopolisa, a organizovana je sa ciljem jačanja kapaciteta ovog domaćinstva za uspješan razvoj  i sprovođenje biznis ideje kroz umrežavanje, razmjenu iskustava i znanja sa predstavnicima lokalnih institucija za podršku biznisu, srodnim gazdinstvima, preduzetnicima i medijima.

Pored menadžmenta IPC Tehnopolis, domaćinstvo su obišli i predstavnici lokalne uprave, klastera Agroturizam Nikšić, privrede i medija.

Nakon analize trenutnog stanja i mapiranja potencijala etno domaćinstva, naredni korak će biti izrada strategije i preduzimanje konkretnih aktivnosti u pravcu njegovog daljeg razvoja.

„Čovjek u gradu od svakodnevnih obaveza i konstantne užurbanosti nema vremena za odmor i uživanje. Zato ovakva mjesta predstavljaju idealno utočište za relaksaciju i povratak pravim, tradicionalnim vrijednostima“, poručuje Jovanović.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, gospodin Ratko Bataković izjavio je da je veoma zadovoljan što je, poštujući preporuke Tehnopolisa, gospođa Jovanović adaptirala infrastrukturu i domaćinstvo privela namjeni, kao i što su mjere podrške dobijene od Tehnopolisa rezultirale da je domaćinstvo spremno da izađe na tržište i da primi prve goste. Uvjeren je da će ova pozitivna priča iz Kujave predstavljati primjer dobre prakse i za ostala domaćinstva koja imaju slične potencijale.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...