Povratak tradicionalnim vrijednostima: Tehnopolis u posjeti etno domaćinstvu Kujava

16.06.2018

Na nešto manje od 20 kilometara od Nikšića, u srcu netaknute prirode, nalazi se etno domaćinstvo Kujava koje su danas posjetili predstavnici Tehnopolisa. Ovo etno domaćinstvo vlasništvo je porodice Jovanović, koja je od ove godine stanar u virtuelnoj inkubaciji Biznis inkubatora IPC Tehnopolis.

Prema riječima gospođe Vesne Jovanović, na ideju o pokretanju etno domaćinstva pokrenula je ljubav prema ovom kraju. „Kao osoba koja je planinarila, posjećivala slična domaćinstva i obilazila svijet, smatram da mi ovdje imamo jedno malo bogatstvo koje je vrijedno pažnje. Na internetu sam pročitala čime se Tehnopolis bavi. Tada sam odlučila da dođem kod vas i tražim podršku, jer ideju ne mogu razviti sama. Sve što smo do sada radili dovoljno je za jednu porodicu, ali da biste otvorili vrata i drugim ljudima ipak je potrebno više rada, truda i znanja“, ističe ona.

Osim tradicionalne kuhinje, bajkovitog okruženja, obilaska farme, voćnjaka i velikog broja drugih aktivnosti, ovakva mjesta imaju potencijal za realizaciju različitih događaja. „Ja ovdje vidim mogućnosti za organizaciju manjih vjenčanja, krštenja, različitih školica i takmičenja… Dodatno, tu su i biciklisti, planinari i drugi turisti, a ovo mjesto im je posebno privlačno zbog blizine rijeke, manastira Ostrog, zatim arheoloških iskopina i drugih kulturno-istorijskih spomenika“, zaključuje Jovanović.

Zbog jedinstvenog prirodnog položaja, Kujavljani se pretežno bave stočarstvom i zemljoradnjom. „Ovdje uvijek možete probati domaći sir, organsko voće i povrće, i meso najboljeg kvaliteta“, ističe Vesna.

Ovo je prva posjeta ove vrste etno domaćinstvu Kujava u organizaciji Tehnopolisa, a organizovana je sa ciljem jačanja kapaciteta ovog domaćinstva za uspješan razvoj  i sprovođenje biznis ideje kroz umrežavanje, razmjenu iskustava i znanja sa predstavnicima lokalnih institucija za podršku biznisu, srodnim gazdinstvima, preduzetnicima i medijima.

Pored menadžmenta IPC Tehnopolis, domaćinstvo su obišli i predstavnici lokalne uprave, klastera Agroturizam Nikšić, privrede i medija.

Nakon analize trenutnog stanja i mapiranja potencijala etno domaćinstva, naredni korak će biti izrada strategije i preduzimanje konkretnih aktivnosti u pravcu njegovog daljeg razvoja.

„Čovjek u gradu od svakodnevnih obaveza i konstantne užurbanosti nema vremena za odmor i uživanje. Zato ovakva mjesta predstavljaju idealno utočište za relaksaciju i povratak pravim, tradicionalnim vrijednostima“, poručuje Jovanović.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, gospodin Ratko Bataković izjavio je da je veoma zadovoljan što je, poštujući preporuke Tehnopolisa, gospođa Jovanović adaptirala infrastrukturu i domaćinstvo privela namjeni, kao i što su mjere podrške dobijene od Tehnopolisa rezultirale da je domaćinstvo spremno da izađe na tržište i da primi prve goste. Uvjeren je da će ova pozitivna priča iz Kujave predstavljati primjer dobre prakse i za ostala domaćinstva koja imaju slične potencijale.

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...