Poziv za mentore – RISE ciklus 2

02.11.2021

Tokom prvog ciklusa RISE programa, mentori su bili dragocjeni dodatak obuci naših preduzetnika. Pružajući profesionalni uvid, duhovita zapažanja i oštro oko, mentori su im pomogli da jasnije sagledaju svoje ambicije, motivaciju i dobiju pragmatične savjete, pomažući im na taj način da procjene izvodljivost i pravac svojih projekata. Tražimo motivisane mentore, stručnjake u oblastima vezanim za razvoj poslovanja, održivost, preduzetništvo, komunikaciju ili marketing. Međutim, ako su vaše kvalifikacije van ove oblasti, ali i dalje odgovaraju nekom od projekata naših preduzetnika, prijavite se!

Šta je RISE putovanje?

Projekat RISE (Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike) veruje da su mladi Zapadnog Balkana talentovani, puni inovativnih ideja i željni da ih ostvare. Zato želimo da podržimo društvene poslovne ideje koje će region učiniti boljim mestom. RISE se fokusira na saradnju, razmjenu ideja i vršnjačko učenje. Vjerujemo da kada okupite mlade, možemo da učimo, rastemo i da napravimo promjene.

RISE podržava mlade kreatore promjena u razvoju njihovih uticajnih ideja u održiva društvena preduzeća. Naš prilagođeni program podrške, RISE  putovanje, sprovodi 6 lokalnih inkubatora iz različitih djelova regiona Zapadnog Balkana, koji promovišu inovativne društvene projekte I lidere projekata. Kombinacija radionica, treninga i međukulturalnih događaja čini tri koraka RISE putovanja: selekciju, fazu ideje i fazu inkubacije.

Vaša uloga mentora biće da obezbijedite dio svog vremena tokom najmanje prva četiri mjeseca programa, jednom od timova koji učestvuju u RISE putovanju.

Zašto preuzeti ulogu mentora?

Mentorstvo je veliko iskustvo za lidere koji mogu imati koristi od ovog odnosa uz usavršavanje svojih međuljudskih i kritičkih vještina. Takođe pokazuje i njeguje samopouzdanje koje imaju u svoje profesionalne sposobnosti i bogatstvo njihovih “soft” vještina – koje su dovoljno razvijene da žele da izgrade i druge.

Kada nam se pridružite, doprinijećete razvoju inkluzivne i održive ekonomije u regionu. RISE gradi snažan ekosistem lokalnih kreatora promjena i organizacija širom Zapadnog Balkana, kojem ćete imati pristup kada učestvujete u RISE putovanju.

Ovaj ekosistem će vam pomoći da proširite svoju mrežu i portfolio, jer naši partneri apeluju na stručnjake za njihovu svakodnevnu obuku i rad. To će takođe utemeljiti vaše učešće u dugo očekivanom razvoju socijalnog preduzetništva u regionu, koje će se u narednim godinama značajno razvijati zahvaljujući stranoj podršci i lokalnim političkim inicijativama.

Šta znači biti RISE mentor?

Moraćete da obezbedite najmanje 2 sata svog vremena mjesečno. Slobodni ste da sa svojim polaznikom odlučite kada u mjesecu treba da se održe ta 2 sata sastanka. Takođe ćete morati da budete dostupni putem e-pošte, u granicama razumnih zahtjeva.

Mentorstvo će trajati četiri meseca, tako da ćete morati da obezbijedite najmanje 8 sati u ovom periodu. Međutim, ako saradnja bude dobra I poželite da budete prisutniji za polaznika, bićete slobodni da obezbedite više sati. Podstičemo mentore i polaznike da razviju dugoročnu saradnju.

Od vas se očekuje da date svoje povratne informacije, mišljenja i tačke gledišta koje dopunjuju one menadžera iz Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis. Bićete slobodni da definišete okvir svojih sastanaka sa polaznikom – pod uslovom da oni ostanu u okviru mentorstva. Teme sastanaka biće definisane u odnosu na potrebe polaznika i vaše sopstveno iskustvo. Vaša uloga će biti da pored menadžera koji koordinira RISE putovanje, pružite podršku radeći posebno na jednom ili više izazova preduzetnika sa kojim sarađujete.

Odnos koji ćete imati sa svojim polaznikom je autonoman od menadžera programa.

Mentorstvo u okviru RISE projekta je pro-bono aktivnost.

Mentor treba da:

 • Omogućava polazniku da prekine izolaciju koju često doživljava preduzetnik
 • Obezbeđuje distanciranje i na taj način promoviše objektivniji pristup
 • Sluša i postavlja pitanja kako bi pomogao u identifikaciji i razumijevanju problema
 • Pomaže u identifikaciji mogućih rešenja
 • Usmjerava izbor i primjenu ovih rješenja
 • Ohrabruje i kreira dinamiku
 • Dijeli svoje kritičko mišljenje
 • Pomaže da se sagledaju dosadašnji rezultati i stavovi
 • Poštuje povjerljivost razmjene
 • Vrednuje talente i potencijale polaznika

Mentor ne treba da:

 • Podrži polaznika u upravljanju njegovim poslom
 • Djeluje kao konsultant ili stručnjak u marketing produkciji, distribuciji, računovodstvu itd.
 • Diktira mentiju odluke koje on ili ona mora da donese
 • Uspostavi poslovni odnos (kupac ili dobavljač) sa polaznikom (ili tek nakon što se mentorski program završi)
 • Zatraži ili ponudi posao polazniku.

Kliknite OVDJE za prijavu!

Naši RISE timovi:

 

 

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...