Predstavljen projekat „Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost“: Bolja organizacija i razvoj seoskog područja

05.07.2018

U Tehnopolisu na press konferenciji danas je predstavljen projekat „Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost“ koji partnerski realizuju Mreža za ruralni razvoj Crne Gore (MRRCG) i nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšič i Župa u srcu.

Projekat je finansijski podržan od strane MRRCG, koja je raspisala i poziv za mini grantove za izgradnju kapaciteta i zagovaranje za održivi i ruralni razvoj na teritoriji zapadnog Balkana.

Pozvali smo organizacije civilnog društva iz čitave Crne Gore da podnesu punu aplikaciju vezano za izgradnju kapaciteta u jednoj od tematskih oblasti – lokalni razvoj zajednice, ruralni razvoj, LAG-ovi, održivo upravljanje prirodnim resursima, zaštita okoline, socijalna ekonomija, održiva poljoprivreda i slično“, kaže Đorđije Brkuljan, predstavnik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore.

Osnovni cilj projekta je doprinos razvoju ruralnih oblasti u Crnoj Gori, a specifičnost stvaranje boljih uslova za organizovanje lokalnih grupa.

Lokalne grupe će kreirati razvoj ruralnih oblasti, povećanje atraktivnosti i stvaranje nove vrijednosti ruralnih oblasti. Ukupan budžet projekta je 17.448 eura, a ciljne grupe su građani koji žive u ruralnim oblastima Crne Gore, nacionalne i lokalne vlasti, udruženja proizvođača, etno i turistička domaćinstva u ruralnim područjima, naučna i stručna javnost, lokalni i nacionalni mediji“, istakao je Miodrag Karadžić, direktor NVO „Društvo mladih ekologa Nikšić“.

U okviru projekta „Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost“ planirane su brojne inovativne aktivnosti koje će imati značajne rezultate za njihovo bolje organizovanje i pripremu za fondove Evropske Unije.

„Osim izrade vizuelnog identiteta, koji će osigurati bolju vidljivost i promociju aktivnosti, projektom je planirano promovisanje koncepta „LEADER“ koji je u Evropi dao značajne rezultate u ruralnim sredinama, a u Crnoj Gori tek počinje. Projektom će se promovisati rad prošle godine osnovanog Savjeta za održivi razvoj Župe, koji bi u bliskoj budućnosti bio kostur za osnivanje jedne od lokalnih akcionih grupa u ruralnom dijelu Nikšića“, dodao je Jovo Radulović, predstavnik NVO „Župa u srcu“.

Projekat je planirano da traje do marta 2019.godine.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...