Predstavnica Tehnopolisa na ceremoniji povodom Prvog poziva INTERREG IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru

17.04.2018

Menadžerka biznis inkubatora IPC Tehnopolis Jelena Đedović prisustvovala je danas svečanoj konferenciji u Podgorici povodom promocije ugovaranja projekata izabranih u okviru prvog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014-2020 na kom je Tehnopolis partner.

Cilj ovog trilateralnog Programa, koji kofinansiraju Evropski fond za regionalni razvoj i Instrument pretpristupne podrške (IPA) Evropske unije, je podrška društvenom i ekonomskom razvoju i prosperitetu programske oblasti kroz intervencije u oblasti poslovanja malih i srednjih preduzeća, održivog turizma i očuvanja prirodne i kulturne baštine, zaštite životne sredine i prevencije rizika, kao i unapređenja mobilnosti i saobraćajne strukture.

„Uvjerena sam da će 30 projekata koje ćemo podržati kroz Prvi poziv, vrijednosti 30.4 miliona eura, a čiji početak sprovođenja promovišemo danas, učiniti da postignemo konkretne i vidljive rezultate u sve tri države, uspostavimo trajna i stabilna partnerstva i na taj način opravdamo povjerenje Evropske unije u trilateralni model saradnje između Crne Gore, Albanije i Italije“, rekla je generalna direktorica za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović.

Ona je istakla da je Crna Gora, iako najmanja država učesnica, uspjela da odgovori na zahtjeve Italije i Albanije u smislu uspostavljanja pouzdanih i jakih partnerstava i prepoznavanju zajedničkih razvojnih prioriteta i potreba, a da crnogorski partneri čine skoro trećinu partnerske strukture odobrenih projekata, za čije će aktivnosti kroz Prvi poziv biti opredijeljeno oko 8,2 miliona eura.

„Želim posebno istaći i to da su crnogorske organizacije i institucije vodeći partneri u 5 podržanih projekata, što je za nas veliki uspjeh i pokazatelj da smo spremniji da odgovorno i efikasno upravljamo sredstvima Unije“, rekla je Glišević Đurović.

Istakla je neke od rezultata i poručila je da će sprovođenjem projekata, između ostalog, biti poboljšane međujadranske saobraćajne usluge, kroz uspostavljanje novih vazdušnih veza između Podgorice, Barija, Brindizija i Tirane, kao i pomorskih veza između luka Taranto, Bar, Kotor i Drač. Takođe, radiće se na uspostavljanju regionalnog centra i usaglašavanju i integraciji nacionalnih planova za upravljanje rizicima u slučajevima poplava i klizišta. Uspostaviće se i zajedničke laboratorije za razmjenu ideja i inovacija u oblasti poljoprivrede, koje će olakšati saradnju malih i srednjih preduzeća i naučne zajednice, i podržati razmjenu inovativnih načina poslovanja između Italije, Albanije i Crne Gore, dok će se čak 12 projekata će se baviti unapređenjem turističke ponude u programskom području.

Predstavnica Evropske komisije Simona Pohlova, podsjetila je na nedavno usvojen dokument EK kojim se snaži evropska perspektiva Zapadnog Balkana, ističući da Program doprinosi ostvarenju ciljeva iz tog dokumenta i snaži perspektivu proširenja za Crnu Goru i Albaniju. „EK trenutno razmišlja o aktivnostima u budućnosti. Intenzivno diskutujemo o tome kako će evropska kohezijska politika izgledati nakon perioda 2020. Ovo je prilika da se kroz Program pokaže da se može doći do kvalitetnih rezultata. Od izuzetne je važnosti pokazati da Program nije samo način za trošenje sredstava EU, već da realizacija projekata može doprinijeti značajnim promjenama u ovom regionu“, navela je Pohlova.

Ambasador Italije u Podgorici Luka Zelioli, rekao je da ovaj program pokriva važne oblasti, ističući važnost održivog turizma i zaštite životne sredine, koje su važne kako za Italiju, tako i za Crnu Goru i Albaniju.

Savjetnica ministra za Evropu i vanjske poslove Albanije Genola Velo, istakla je da će projekti u okviru Programa unaprijediti stratešku prekograničnu saradnju, donijeti opipljive rezultate za građane sve tri zemlje i omogućiti bolje, zdravije i konkurentnije društvo. Ocijenila je da je dodatna vrijednost Programa razmjena iskustava između korisnika projekata i dijeljenje evropskog načina razmišljanja između EU i zemalja koje nisu članice.

Šef upravljačkog tijela Programa Domeniko Laforđa, smatra da su održivost i saradnja od presudne važnosti za uspjeh i pozitivne ishode. On je podsjetio da EK trenutno izrađuje predloge za programski period 2021-2027. „Bićemo dio ovog procesa samo ako pokažemo da je naš program efikasan i efektivan i da predstavlja realnu i veću dodatnu vrijednost za sve teritorije koje u njemu učestvuju“.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...