Predstavnica Tehnopolisa na sastancima u okviru Interreg IPA IT-ALB-MNE i Digital Cities u Podgorici

16.11.2018

Predstavnica Tehnopolisa, Miljana Peković, prisustvovala je danas sastancima u okviru projekta Digital Cities i sa crnogorskim korisnicima projekata koji se finansiraju iz programa Interreg IPA Italija-Albanija-Crna Gora u Podgorici.

Sastanak u okviru projekta Digital Cities održan je u prostorijama Digitalizuj.me u Podgorici. Događaj je otvorila Clare Sears, direktorica Britanskog Savjeta za Zapadni Balkan. Gavin Vessey, zamjenik šefa misije u Britanskoj Ambasadi ukazao je na značaj dijeljenja primjera dobre prakse iz Velike Britanije, ali i prilagođavanja istih crnogorskom podneblju.

Asistenkinja na projektnim aktivnostima IPC Tehnopolis, Miljana Peković, predstavila je učesnicima iskustva Tehnopolisa u projektu, s posebnim fokusom na razvoj digitalne infrastrukture i promjenu načina razmišljanja ljudi, kao i potrebu za kreiranjem obrazovnih programa koji će biti usklađeni sa potrebama digitalnog tržišta.

Cilj okupljanja bila je diskusija o iskustvima unutar Digital Cities programa, kako za organizacije tako i za saradnike. Učesnici su razgovarali o tome šta su naučili i koje ideje su razvili u saradnji sa partnerima iz Velike Britanije, te kako će naučeno uticati na razvoj lokalne privrede i obrazovanja; koje su to ključne akcije koje treba preduzeti u Crnoj Gori u cilju razvoja digitalne ekonomije, kao i koji su to pravci daljeg razvoja za Digital Cities u cilju prilagođavanja gradovima, mladim ljudima i nacionalnoj ekonomiji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Britanskog Savjeta, Digitalizuj.Me, Business Start-up Centar Bar, Propeler, Centar za ekonomski prosperitet, Grad Podgorica i Ambasada Velike Britanije u Podgorici.

Nakon toga, predstavnica Tehnopolisa je učestvovala na sastanku sa crnogorskim korisnicima projekata koji se finansiraju iz programa Interreg IPA Italija-Albanija-Crna Gora u Kancelariji za evropske integracije u Podgorici. Sastanak je održan u cilju praćenja implementacije projekata koji se finansiraju iz ovog programa, a koji su odobreni u okviru prvog poziva, te upoznavanje sa stepenom realizacije projektnih aktivnosti i sagledavanje eventualnih prepreka u realizaciji.

Nacionalna kontakt osoba za program Interreg IPA CBC Italy-Albania-Montenegro, Dunja Nelević, je vodila sastanak. Učesnici su bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Nacionalne turističke organizacije, Privredne komore CG, Ministarstva prosvjete i Regionalne razvojne agencije Bjelasica Komovi i Prokletije. Učesnici su predstavili svoj napredak u realizaciji projekata u ovom programu, kao i prepreke sa kojima se suočavaju. Kancelarija će izvještaj sa sastanka poslati Zajedničkom sekreterijatu programa, sa kojima će imati tehnički sastanak u januaru ili februaru sledeće godine. Dodatno, najavljeno je i otvaranje ciljanog poziva u ovom programu u februaru, kako bi finansirali projekte koji će se odnositi na indikatore programa koji nisu u dovoljnoj mjeri bili zastupljeni na projektima iz prvog poziva.

U okviru programa Interreg IPA CBC Italy-Albania-Montenegro Tehnopolis realizuje dva projekta – FILA i BRE.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...