Predstavnica Tehnopolisa prisustvovala prezentaciji Daktilograf softverskog rješenja u Podgorici

10.05.2018

Menadžerka biznis inkubatora IPC Tehnopolis, Jelena Đedović, prisustvovala je juče prezentaciji tehnološkog startapa Daktilograf u prostorijama M:tel Digitalne fabrike u Podgorici.

Startap Daktilograf je kreirao napredno tehnološko rješenje, prototip speech to text softvera, koji govor pretvara u tekst gotovo trenutno, operišući za sada na svim južnoslovenskim jezicima i smatraju da bi primjena ovakvog softvera mogla unijeti revoluciju u način funkcionisanja medija, javnih službi, privrednih i drugih subjekata.

Daktilograf je, prije svega, namijenjen medijima i novinskim agencijama, ali autori njegovu primjenu u budućnosti vide i u sudovima, skupštinama, drugim organima javne uprave, te drugim institucijama ili kompanijama koje imaju svakodnevnu potrebu za kucanjem teksta.

Prednost njihovog rješenja u odnosu na konkurenciju je jedinstveni algoritam koji nije isključivo oslonjen na audio biblioteke, pa rješenje nije ograničeno govornim područjem (srpski, hrvatski, crnogorski, bosanski), kao ni brojem riječi u predefinisanom rječniku.

U posljednja dva mjeseca autori ideje za Daktilograf, Amil Čengić, Miroljub Ćirović, Mirsad Hadžalić i Erdal Duraković, počeli su zvanične pregovore o investiranju koje im je uputio beogradski ICT Hub Venture i ušli su u treću fazu, poslednju pred odluku, za odobravanje finansiranja koja podrazumijeva validaciju njihovog rješenja na tržištu. Validacija znači da je potrebno da nađu makar jednog klijenta voljnog da tokom prvih šest meseci razvojne i testne faze njihovog softvera plati njegovo korišćenje po simboličnim cijenama. Klijenti koji ih podrže u ovoj fazi razvoja stiču pravo povoljnih uslova korišćenja kada se Daktilograf pojavi na tržištu.

Startap Daktilograf nastao je saradnjom NVO SUPER, kompanije Omega d.o.o. iz Pljevalja i web portala www.startapovanje.me.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...