Predstavnica Tehnopolisa prisustvovala proslavi rođendana kraljice Elizabete na Cetinju

21.06.2018

Menadžerka biznis inkubatora IPC Tehnopolis, Jelena Đedović, prisustvovala je juče proslavi 92. rođendana kraljice Elizabete Druge i obilježavanju 140 godina bilateralnih odnosa između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva. Proslava, koju je organizovala ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori upriličena je u Vladinom domu na Cetinju, a domaćin je bila ambasadorka Alison Kemp.

Osim predstavnice Tehnopolisa, prisustvovale su i zvanice iz društvenog i političkog života Crne Gore, diplomatskog kora, nevladinog sektora, medija, akademskog sektora, te predstavnici britanske zajednice u Crnoj Gori.

Najdugovječnija britanska kraljica, Elizabeta Druga, rođena je 21. aprila, ali tradicija duga preko 250 godina u Velikoj Britaniji nalaže da monarsi slave dva rođendana, od kojih se jedan proslavlja u junu.

Posebnu simboliku, prema riječima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ima činjenica da se ova dva datuma obilježavaju upravo u Vladinom domu i na Cetinju, gdje su, kako je kazao, u 19. vijeku započeti prvi kontakti između naših naroda i zemalja, a Vladin dom je izgrađen sredstvima od britanskog zajma, koji je odobren 1909. godine.

Odnosi Crne Gore i Velike Britanije uspostavljeni su 1879. godine, kada je i otvoreno prvo diplomatsko predstavništvo Velike Britanije na Cetinju. Za otpravnika poslova imenovan je Viljem Kirbi Grim koji je akreditivna pisma predao knjazu Nikoli. Tim povodom u prvoj crnogorskoj novini, nedjeljniku za politiku i književnost, “Glasu Crnogorca”, iz februara 1879. godine, zapisano je: “Vaše Visočanstvo! Njezino Veličanstvo Kraljica Velike Britanije i Carica Indije blagovolila je imenovati me svojim zastupnikom pri Dvorcu V. Visočanstva.”

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...