Predstavnica Tehnopolisa prisustvovala proslavi rođendana kraljice Elizabete na Cetinju

21.06.2018

Menadžerka biznis inkubatora IPC Tehnopolis, Jelena Đedović, prisustvovala je juče proslavi 92. rođendana kraljice Elizabete Druge i obilježavanju 140 godina bilateralnih odnosa između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva. Proslava, koju je organizovala ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori upriličena je u Vladinom domu na Cetinju, a domaćin je bila ambasadorka Alison Kemp.

Osim predstavnice Tehnopolisa, prisustvovale su i zvanice iz društvenog i političkog života Crne Gore, diplomatskog kora, nevladinog sektora, medija, akademskog sektora, te predstavnici britanske zajednice u Crnoj Gori.

Najdugovječnija britanska kraljica, Elizabeta Druga, rođena je 21. aprila, ali tradicija duga preko 250 godina u Velikoj Britaniji nalaže da monarsi slave dva rođendana, od kojih se jedan proslavlja u junu.

Posebnu simboliku, prema riječima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ima činjenica da se ova dva datuma obilježavaju upravo u Vladinom domu i na Cetinju, gdje su, kako je kazao, u 19. vijeku započeti prvi kontakti između naših naroda i zemalja, a Vladin dom je izgrađen sredstvima od britanskog zajma, koji je odobren 1909. godine.

Odnosi Crne Gore i Velike Britanije uspostavljeni su 1879. godine, kada je i otvoreno prvo diplomatsko predstavništvo Velike Britanije na Cetinju. Za otpravnika poslova imenovan je Viljem Kirbi Grim koji je akreditivna pisma predao knjazu Nikoli. Tim povodom u prvoj crnogorskoj novini, nedjeljniku za politiku i književnost, “Glasu Crnogorca”, iz februara 1879. godine, zapisano je: “Vaše Visočanstvo! Njezino Veličanstvo Kraljica Velike Britanije i Carica Indije blagovolila je imenovati me svojim zastupnikom pri Dvorcu V. Visočanstva.”

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...