Predstavnica Tehnopolisa prisustvovala radionici prekogranične saradnje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine

01.06.2018

Marketing menadžerka IPC Tehnopolis, Aleksandra Mrkaić prisustvovala je danas radionici prekogranične saradnje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine koju je organizovala Fondacija  CNVP – Connecting Natural Values and People u hotelu Leotar u Trebinju.

Osim predstavnice Tehnopolisa, radionici su prisustvovali i predstavnici organizacije CNVP za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kao i predstavnici drugih organizacija, institucija i NVO sektora iz ove dvije zemlje.

Ključne teme radionice bile su izazovi u zajedničkoj graničnoj oblasti u cilju podrške održivom razvoju u sektorima turizma i kulturnog nasljeđa, održive poljoprivrede i priobalne aktivnosti, agro-ruralnog lanca vrijednosti, ekonomskog osnaživanja žena i mladih, zaštite životne sredine, biodiverziteta i prirode.

Radionicu je otvorio predstavnik CNVP za Bosnu i Hercegovinu, Ivica Sivrić, nakon čega je predstavnica za Crnu Goru, Mensura Nuhodžić – Ferlin, prezentovala dosadašnje aktivnosti ove organizacije. Potom je  uslijedilo pojedinačno predstavljanje učesnika, te podjela u grupe koje su se bavile temama poljoprivrede, turizma i zaštite životne sredine. Nakon kraćeg razmatranja osnovnih problema iz navedenih oblasti za obje zemlje, kao i potencijalnih rješenja i mogućnosti za zajedničke projekte, timovi su prezentovali svoje zaključke.

Kao ključni problemi za oblast poljoprivrede istaknuti su sljedeći: nedovoljno radne snage i nedostatak odgovarajućih kadrova; nedostatak administrativne podrške za proizvođače; nedovoljna promocija domaće hrane; nedovoljno razvijen ruralni turizam; loša diverzifikacija poljoprivrednih proizvoda; nedovoljna uključenost mladih; nedostatak inicijative, kako od strane institucija, tako i od pojedinaca; loša saradnja institucija i proizvođača; nezainteresovanost i nepovjerenje proizvođača; pitanje sertifikacije proizvoda; nedovoljna edukacija proizvođača; nedovoljno organizovanih posjeta primjerima dobre prakse; loša podsticajna politika; nedostatak infrastrukture koja može zadržati mlade na selu.

Kao potencijalno rješenje za navedene probleme, posebno je istaknuto intenziviranje prekograničnih sastanaka i turističkih razmjena, uspostavljanje bolje komunikacije sa donosiocima odluka, uspostavljanje adekvatne infrastrukture u ruralnim područjima i osnivanje agrarnog fonda.

Kada je u pitanju turizam, predstavnici obje zemlje naveli su sljedeće nedostatke: nedostatak promotivnih materijala; finansije; nedefinisane mogućnosti saradnje; nedovoljna marketinška pismenost; loša komunikacija sa donosiocima odluka; problemi upravljanja otpadom. Kao potencijalna rješenja, oni su naveli takođe intenziviranje prekograničnih sastanaka, te uspostavljanje zajedničkih promotivnih aktivnosti.

Iz oblasti zaštite životne sredine kao ključni problemi izdvojili su se: zagađenost rijeka; neadekvatno upravljanje otpadom; nedovoljno razvijena ekološka svijest; neznanje; loš standard; nedostatak kaznenih mjera; nedostatak odgovornosti proizvođača. Od potencijalnih rješenja posebno je ukazano na pokretanje prikupljanja otpada i reciklaže, kao i intenziviranje prekogranične saradnje i pokretanja zajedničkih projekata u cilju rješavanja postojećih problema na dugoročnom nivou.

Radionica je organizovana sa ciljem ispitivanja mogućnosti prekogranične saradnje i mogućih inicijativa, uspostavljanja neformalnog prekograničnog saveza, te identifikacije mogućnosti za organizaciju budućih prekograničnih sastanaka radi jačanja regionalne saradnje, partnerstava i potencijalnih zajedničkih projektnih aktivnosti.

CNVP se fokusira na stvaranje zelene ekonomije i u svom radu koristi analize zasnovane na dokazima, kako bi podržala održivi razvoj ruralnih zajednica i civilnog društva  u oviru tekućeg procesa  klimatskih promjena. Ovaj događaj predstavlja nastavak saradnje između Fondacije CNVP i Tehnopolisa koja je započela u januaru ove godine.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...