Predstavnica Tehnopolisa prisustvovala radionici prekogranične saradnje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine

01.06.2018

Marketing menadžerka IPC Tehnopolis, Aleksandra Mrkaić prisustvovala je danas radionici prekogranične saradnje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine koju je organizovala Fondacija  CNVP – Connecting Natural Values and People u hotelu Leotar u Trebinju.

Osim predstavnice Tehnopolisa, radionici su prisustvovali i predstavnici organizacije CNVP za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kao i predstavnici drugih organizacija, institucija i NVO sektora iz ove dvije zemlje.

Ključne teme radionice bile su izazovi u zajedničkoj graničnoj oblasti u cilju podrške održivom razvoju u sektorima turizma i kulturnog nasljeđa, održive poljoprivrede i priobalne aktivnosti, agro-ruralnog lanca vrijednosti, ekonomskog osnaživanja žena i mladih, zaštite životne sredine, biodiverziteta i prirode.

Radionicu je otvorio predstavnik CNVP za Bosnu i Hercegovinu, Ivica Sivrić, nakon čega je predstavnica za Crnu Goru, Mensura Nuhodžić – Ferlin, prezentovala dosadašnje aktivnosti ove organizacije. Potom je  uslijedilo pojedinačno predstavljanje učesnika, te podjela u grupe koje su se bavile temama poljoprivrede, turizma i zaštite životne sredine. Nakon kraćeg razmatranja osnovnih problema iz navedenih oblasti za obje zemlje, kao i potencijalnih rješenja i mogućnosti za zajedničke projekte, timovi su prezentovali svoje zaključke.

Kao ključni problemi za oblast poljoprivrede istaknuti su sljedeći: nedovoljno radne snage i nedostatak odgovarajućih kadrova; nedostatak administrativne podrške za proizvođače; nedovoljna promocija domaće hrane; nedovoljno razvijen ruralni turizam; loša diverzifikacija poljoprivrednih proizvoda; nedovoljna uključenost mladih; nedostatak inicijative, kako od strane institucija, tako i od pojedinaca; loša saradnja institucija i proizvođača; nezainteresovanost i nepovjerenje proizvođača; pitanje sertifikacije proizvoda; nedovoljna edukacija proizvođača; nedovoljno organizovanih posjeta primjerima dobre prakse; loša podsticajna politika; nedostatak infrastrukture koja može zadržati mlade na selu.

Kao potencijalno rješenje za navedene probleme, posebno je istaknuto intenziviranje prekograničnih sastanaka i turističkih razmjena, uspostavljanje bolje komunikacije sa donosiocima odluka, uspostavljanje adekvatne infrastrukture u ruralnim područjima i osnivanje agrarnog fonda.

Kada je u pitanju turizam, predstavnici obje zemlje naveli su sljedeće nedostatke: nedostatak promotivnih materijala; finansije; nedefinisane mogućnosti saradnje; nedovoljna marketinška pismenost; loša komunikacija sa donosiocima odluka; problemi upravljanja otpadom. Kao potencijalna rješenja, oni su naveli takođe intenziviranje prekograničnih sastanaka, te uspostavljanje zajedničkih promotivnih aktivnosti.

Iz oblasti zaštite životne sredine kao ključni problemi izdvojili su se: zagađenost rijeka; neadekvatno upravljanje otpadom; nedovoljno razvijena ekološka svijest; neznanje; loš standard; nedostatak kaznenih mjera; nedostatak odgovornosti proizvođača. Od potencijalnih rješenja posebno je ukazano na pokretanje prikupljanja otpada i reciklaže, kao i intenziviranje prekogranične saradnje i pokretanja zajedničkih projekata u cilju rješavanja postojećih problema na dugoročnom nivou.

Radionica je organizovana sa ciljem ispitivanja mogućnosti prekogranične saradnje i mogućih inicijativa, uspostavljanja neformalnog prekograničnog saveza, te identifikacije mogućnosti za organizaciju budućih prekograničnih sastanaka radi jačanja regionalne saradnje, partnerstava i potencijalnih zajedničkih projektnih aktivnosti.

CNVP se fokusira na stvaranje zelene ekonomije i u svom radu koristi analize zasnovane na dokazima, kako bi podržala održivi razvoj ruralnih zajednica i civilnog društva  u oviru tekućeg procesa  klimatskih promjena. Ovaj događaj predstavlja nastavak saradnje između Fondacije CNVP i Tehnopolisa koja je započela u januaru ove godine.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...