Predstavnici Tehnopolisa na Rural Policy Forumu na Jahorini

16.10.2018

Predstavnici Tehnopolisa Ratko Bataković, izvršni direktor i Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva učestvuju na Rural Policy Forumu za razvoj politika ruralnog razvoja zemalja jugoistočne Evrope. Navedeni forum se održava u hotelu Vučko na Jahorini u periodu od 16. do 18. oktobra.

Nakon uvodnih riječi domaćina – predsjednika Mreže za ruralni razvoj BiH Duška Cvjetinovića i Dragana Roganovića, menadžera projekta ALTER – Aktivne Lokalne Teritorije za Ekonomski Razvoj Ruralnih Područja, generalni sekretar SWG RRD je predstavio iskustva u podršci razvoju ruralne ekonomije na prostoru jugoistočne Evrope, dok je Petar Gjorgjievski, predsjednik Mreže za ruralni razvoj Makedonije predstavio projekat NAGE – Umrežavanje i zagovaranje zelene ekonomije koji je finansiran od strane EU.

Nakon toga, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u IPC Tehnopolis, Aleksandar Janičić je predstavio modele podrške koje Tehnopolis pruža u procesu ruralnog ekonomskog razvoja. U toku navedene prezentacije, Aleksandar je prezentovao infrastrukturnu, tehničku i konsultantsku podršku koju Tehnopolis pruža u oblasti održivog razvoja ruralne ekonomije. Takođe je istakao podršku koju u ovom procesu Tehnopolis dodatno dobija kroz saradnju sa partnerima poput Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva nauke, Opštine Nikšić i Investiciono-razvojnog fonda.

On je posebno istakao potrebu povezivanja nauke, istraživanja i ICT-a sa oblastima poljoprivrede i procesom održivog razvoja ruralne ekonomije, u cilju razvoja inovativnih rješenja i maksimalnog korišćenja dostupnih resursa u navedenom procesu.

U toku panela na temu iskustva u diverzifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima u zemljama zapadnog Balkana, u Turskoj i EU, Aleksandar je prezentovao primjer podrške  Agroturističkom klasteru i projektima koje IPC Tehnopolis razvija u oblasti pametne poljoprivrede, kao i o uspostavljanju inovativne laboratorije u okviru EU projekta FILA u toku naredne godine.

Pored predstavnika Tehnopolisa, na panelu su učestvovali: Maja Timotijević, Udruženje Konoplja, Ibrahim Tugrul, Fondacija za razvoj Turske, Dinka Huremović, Udruženje BOSPER, Guntis Ruskis, Ruralni forum Letonije, Matija Zamjačanec, Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Hajredin Serjanaj, predstavnik Udruženja albanskih opština, Igor Stajić, Udruženje Edukativni centar Leskovac, Petar Gjorgjievski, Mreža za ruralni razvoj Makedonije.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...