Predstavnici Tehnopolisa na VI Samitu šefova vlada NR Kine i zemalja CIE

28.11.2017

Izvršni direktor Tehnopolisa Ratko Bataković i programski menadžer Đorđije Brkuljan prisustvovali su juče VI Samitu šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti, u okviru takozvanog Mehanizma saradnje 16+1.

Tokom Samita, gospodin Bataković je potpisao Memorandum o razumijevanju sa kineskom kompanijom China Baoding Rui Fu De Investment, sa ciljem realizacije projekta sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja u Crnoj Gori i na ostalim povezanim projektima između ove kompanije i IPC Tehnopolis. Kompanija China Baoding Rui Fu De Investment ranije je uspješno investirala u osnivanje privatne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori – Kina Medika.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Glavna tema Samita je bila “Produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za win-win razvoj”.

Predstavljeni su budući pravci u saradnji NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i usvojene su “Budimpeštanske smjernice”, dokument kojim se definišu aktivnosti i koordinacioni planovi na unapređenju saradnje u oblastima trgovine, investicija, povezanosti, industrije, energetike, nauke, tehnologije, finansijske saradnje, poljoprivrede, šumarstva, zaštite životne sredine, zdravstva i međuljudske razmjene.

Smjernicama se potvrđuje stav zemalja učesnica Mehanizma 16+1 da ovaj format saradnje čini važan dio ukupne saradnje između Kine i Evrope u cjelini. Kina je potvrdila da pridaje izuzetnu važnost strateškom partnerstvu sa EU, podršci integracionom putu koji su EU članice nezavisno odabrale, i da želi vidjeti ujedinjenu, stabilnu i prosperitetnu Evropu.

Na Samitu je održan i Biznis forum gdje je prisustvovalo oko dvije hiljade privrednika iz 35 zemalja, među kojima su osim Tehnopolisa učestvovali i predstavnici nekoliko crnogorskih kompanija.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...