Predstavnici Tehnopolisa prisustvovali konferenciji “S3.me – Pametna specijalizacija: inovacije, preduzetništvo i konkurentnost”

11.05.2018

Tehnopolis je prepoznat od strane Privredne komore Crne Gore (PKCG) kao jedan od ključnih aktera u procesu preduzetničkog otkrivanja i kreiranja Strategije pametne specijalizacije. U cilju učešća u kreiranju novih razvojnih politika, Tehnopolis je pozvan da delegira predstavnike za učešće u radnim grupama iz oblasti poljoprivrede, prerađivačke industrije, turizma, ICT-ja i zdravlja i kvaliteta života. S tim u vezi, predstavnici IPC Tehnopolis danas su prisustvovali konferenciji “S3.me – Pametna specijalizacija: inovacije, preduzetništvo i konkurentnost” u hotelu Hilton u Podgorici.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo nauke Crne Gore kako bi se promovisala Strategija pametne specijalizacije (S3), u okviru koje je odrađena detaljna kvalitativna i kvantitativna analiza ekonomskog, naučnog i inovacionog potencijala Crne Gore i identifikovani sljedeći prioritetni sektori: turizam, poljoprivreda, prerađivačka industrija, energetika, informaciono-komunikacione tehnologije, zdravlje i kvalitet života, i građevinarstvo.

Na događaju su govorili dr Sanja Damjanović, ministarka nauke, Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore, Svetlana Vuksanović, predstavnica Unije poslodavaca Crne Gore, Marjana Majerič, zamjenik generalnog menadžera u Tehnološkom parku u Ljubljani, i Darko Petrušić, generalni direktor Ministarstva nauke.

Privredna komora Crne Gore će, kao institucionalni partner Ministarstva nauke, u narednom periodu imati ključnu ulogu u procesu preduzetničkog otkrivanja u okviru donošenja Strategije pametne specijalizacije (Smart Specialization Strategy) koje podrazumijeva aktivno učešće predstavnika preduzeća u radnim grupama po predviđenim prioritetima, i to za sektore:  turizam, poljoprivreda, prerađivačka industrija, energija, informaciono – komunikacione tehnologiie, zdravlje i kvalitet života i građevinarstvo.

U saradnji sa ostalim partnerima napravljen je okviran plan EDP procesa u kojem je zaduženje PKCG da po prioritetnim sektorima definiše predstavnika preduzeća u radnim grupama: turizam, održiva poljoprivreda, prerađivačka industrija (prehrambena i metalska), obnovljiva energija, informaciono – komunikacione tehnologije, zdravlje i kvalitet života, građevinarstvo.

U okviru izrade Strategije pametne specijalizacije (2018-2022), Crna Gora započinje  Proces preduzetničkog otkrivanja (Entrepreneurial discovery process – EDP), koji podrazumijeva interaktivni proces u kojem poslovni sektor u saradnji s ostalim činiocima (naučnoistraživačkim i javnim sektorom, civilnim društvom, međunarodnim stručnjacima) otkriva informacije o budućem smjeru razvoja i kroz zajedničku komunikaciju dolazi do spoznaja o budućim ekonomskim aktivnostima i sposobnosti poslovnog sektora za ostvarivanje postojećeg potencijala i razvoj novih industrija u nastajanju.

Ispred Tehnopolisa događaju su prisustvovali Ratko Bataković, izvršni direktor, Jelena Đedović, menadžerka biznis inkubatora, Anđa  Vukčević Zorić, menadžerka logistike, Jasmina Mučalica, asistentkinja na projektnim aktivnostima, Branko Zečević, pripravnik i naši stanari: Darko Žugić, Veselin Vučurović, Đorđije Bulajić i Dalibor Peković. Osim predstavnika Tehnopolisa, konferenciji su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije – Udruženog istraživačkog centra (Joint research center – JRC), konsultanti iz Tehnološkog parka iz Ljubljane, predstavnici crnogorskih privrednih društava, akademske zajednice, civilnog društva, kao i članovi Interresorne radne grupe za izradu S3.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...