Predstavnici Tehnopolisa prisustvovali predstavljanju nacrta dokumenta o kreiranju inovacionog ekosistema u Crnoj Gori

22.11.2018

Izvršni direktor Tehnopolisa Ratko Bataković i menadžerka biznis inkubatora Jelena Đedović prisustvovali su danas predstavljanju nacrta dokumenta o razvoju inovacionog ekosistema u Crnoj Gori u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

U uvodnom obraćanju ministarka nauke dr Sanja Damjanović je naznačila da će Vlada do kraja godine usvojiti program za stimulisanje inovativnih startapova i kako je, pored Tehnopolisa koji već radi na pitanjima podrške razvoju preduzetništva i startapova, inovacija i tehnološkog razvoja, i Univerzitet Crne Gore izuzetno važan faktor u tom procesu.    

Tom prilikom, visoki eksperti Evropske komisije: Totti Könnölä i Domen Bole, na čelu sa dr Darijom Tataj, savjetnicom evropskog komesara za nauku i inovacije, predstavili su rezultate svog rada koji uključuje analizu sistema i brojne razgovore sa ključnim akterima koji su obavljeni prilikom prethodne posjete u julu ove godine. Prema riječima dr Darije Tataj, strategija je balans između preporuka EU i njihovog iskustva koje kao eksperti imaju na ovom polju.

Ovaj događaj je bio prilika da učesnici – ključni akteri iz državnih institucija, univerziteta i biznis sektora – iznesu svoje stavove i komentare u vezi sa nacrtom u cilju daljeg unapređenja izvještaja.

Cilj instrumenta podrške evropske komisije »Policy Support Facility” je unapređenje inovacionog ekosistema uključujući uspostavljanje podsticajnog ambijenta za inovativne startapove u našoj zemlji, kao i kreiranje zakonodavnih reformi i novih finansijskih instrumenata za podršku inovacijama.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...