Predstavnici Tehnopolisa prisustvovali sastanku o transferu tehnologija na Zapadnom Balkanu

10.11.2017

Predstavnici Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis Jelena Đedović, menadžerka biznis inkubatora i Darko Žugić, stanar IPC Tehnopolis koji radi na kreiranju platforme za online usavršavanje edukacija.me, prisustvovali su juče sastanku o transferu tehnologija na Zapadnom Balkanu u prostorijama Univerziteta Crne Gore.

Sastanak je vodila Lisa Cowey, glavna ekspertkinja konzorcijuma partnera angažovanih na Projektu izgradnje kapaciteta za transfer tehnologija na Zapadnom Balkanu EU4TECH. Projektom su identifikovani Biotehnički, Eletktrotehnički, Ekonomski i Pomorski fakultet kao potencijalni najveći generatori ugovora za transfer tehnologija i stručne usluge, kao i Institut za biologiju mora, čiju su predstavnici takođe učestvovali na sastanku i predstavili aktivnosti svojih institucija u ovoj oblasti.

Predstavnik Karijernog centra Univerziteta Crne Gore Filip Petrović predstavio je aktivnosti tog tijela i istakao partnerstva koja Karijerni centar ima sa privredom.

Sa ekspertkinjom Cowey razgovarala je i direktorica Centra za studije i kontrolu kvaliteta doc. dr Sanja Peković, koja je istakla spremnost Univeziteta Crne Gore da aktivno radi na ovom polju, kako bi se stvorili uslovi za pokretanje Centra za transfer tehnologija i stručne usluge Univerziteta Crne Gore.

Osim predstavnika Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis, sastanak je okupio i predstavnike Privredne komore Crne Gore, S&T Crna Gora, Crnogorske plovidbe A.D. Kotor, Intertehne, a od posebne važnosti bilo je i prisustvo predstavnika Ministarstva nauke Crne Gore, kao i studentske organizacije BEST Podgorica.

Prisutni su se usaglasili da je tema izuzetno važna i korisna, kako za Univerzitet Crne Gore, tako i za sektor privrede, pa su već dogovorene buduće aktivnosti kako bi se na najbolji način iskoristili benefiti koji će Univerzitetu biti na raspolaganju kroz projekat izgradnje kapaciteta za transfer tehnologija EU4TECH.

Projekat EU4TECH podrazumijeva identifikovanje univerziteta i fakulteta sa prostora Zapadnog Balkana i pružanje neophodne pomoći u vidu radionica i mentorstava za jačanje kapaciteta u oblasti transfera tehnologija i saradnje univerziteta sa privredom, naročito sa malim i srednjim preduzećima. Konzorcijum partnera projekta EU4TECH čine: Ernst&Young (Belgija), Inno TSD (Francuska), T3l ltd (Velika Britanija) i Mito Technology (Italija). Projekat se finansira kroz IPA šemu grantova, a traje tri godine.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...