Predstavnik Tehnopolisa na konferenciji Reinventing the world – The power of Industry 4.0 u Beogradu

05.11.2018

Predstavnik Tehnopolisa Aleksandar Janičić učestvuje na konferenciji Reinventing the world – the power of industry 4.0 koju organizuje Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske na Zvezdari.

Konferenciji prisustvuje oko 200 učesnika, predstavnika naučno tehnoloških parkova, stranih organizacija, velikih i malih kompanija, startapova, donosioca poslovnih odluka zainteresovanih za unaprijeđenje poslovanja, organizacionih, tehnoloških i kadrovskih procesa, kao i predstavnici državne uprave. Konferencija je okupila više od 15 svjetskih predavača i preduzetnika iz oblasti blokčejna, vještačke inteligencije, mašinskog učenja, robotike i sajber sigurnosti.

Neke od ključnih tema događaja su pitanja sjutrašnjice, poput onih kakvo će biti radno okruženje budućnosti u sinergiji robota i ljudi, koje prijetnje vrebaju u domenu Interneta stvari, zašto blokčejn nisu samo kriptovalute i kakvu ulogu u tome imaju vlade i održivi razvoj.

Konferenciju je otvorio Ivar Jacobson, „otac“ softverskog inženjerstva, švedski naučnik i  preduzetnik, kreator metoda za razvoj softvera i  autor udžbenika iz kojih se obrazuju IT studenti širom svijeta, predavanjem na temu „50 years of Software Engineering, now what?“.

Katherine Foster, koja je kroz akceleratorske programe podržala više od 900 startapa širom sveta, a savjete u oblasti blokčejna pružala i Svjetskoj banci, održala je predavanje kako blokčejn tehnologije mogu biti od koristi kompanijama i javnoj upravi, i zašto je važno da se u njihovoj masovnijoj primjeni podstakne saradnja između kompanija, regulatora i svih interesnih strana.

Predavanje o poboljšanju korisničkog iskustva i bezbjednosti u sajber okruženju održao je Harry Cheung, dobitnik priznanja Top 10 Business Entrepreneurs in China, koji je proveo više od 10 godina na čelu Kaspersky Laba za azijsko-pacifičku regiju, dok je Martina Ferracane, jedna od 30 inovatora ispod 30 godina na Forbsovoj listi, govorila o zanimanjima budućnosti i kako bi trebalo da transformišemo tradicionalno obrazovanje u savremenim uslovima poslovanja.

U toku konferencije je demonstriran i FESTO Bionic product – bionički kobot (BionicCobot), robot baziran na ljudskoj ruci koji kao svoj  biološki uzorak riješava zadatke pomoću fleksibilnih i osjetljivih pokreta, zbog čega može raditi direktno i sigurno sa ljudima i koji ima veliki potencijal u širokom spektru industrija.

Prvi konferencijski dan zatvorio je panel na kome su osnivači startapova iz regiona, Švajcarske i Njemačke poveli učesnike na svojevrsno putovanje u svijet tehnologije budućnosti.

Drugi dan rezervisan je za radionice, uz aktivno učešće u diskusiji, a  Aleksandar Matanović, osnivač i direktor ECD, srpske berze za kupovinu i prodaju kriptovaluta, održaće besplatnu radionicu za studente na temu poverenja i uloge posrednika u blokčejn sistemima.

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...