Predstavnik Tehnopolisa na okruglom stolu na temu “Razvoj i implementacija Nacionalne strategije intelektualne svojine”

30.11.2018

Predstavnik Tehnopolisa, Rade Zarubica, prisustvovao je danas okruglom stolu na temu “Razvoj i implementacija Nacionalne strategije intelektualne svojine” koji je održan u zgradi stare Vlade u Podgorici.

U uvodnom obraćanju učesnicima su se obratili Valentina Radulović–Šćepanović, direktorica Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, Ron Marchant, međunarodni konsultant za intelektualnu svojinu koji je angažovan kao ekspert za izradu crnogorske strategije intelektualne svojine, i Ryszard Frelek, menadžer programa za dio centralno-evropskih i baltičkih država u mediteranskim zemljama ispred Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu – WIPO. Tom prilikom, Frelek je predstavio Svjetski zavod za intelektualnu svojinu, njegove ključne oblasti djelovanja i strukturu.

Učesnici su imali priliku da iznesu svoje stavove o pitanjima koja su svojstvena njihovom području rada. U fokusu diskusije bile su sljedeće teme: opšti nivo svijesti o intelektualnoj svojini u zemlji; politike intelektualne svojine koje sprovode univerziteti i istraživačke institucije u pogledu pronalazaka nastalih u tim institucijama; komercijalizacija intelektualne svojine; saradnja između biznis sektora i istraživačkih institucija; nepostojanje kancelarija za transfer tehnologija; glavne prepreke sa kojima se preduzeća suočavaju kada traže inovacije; glavni problemi i izazovi stvoreni trenutnom situacijom u oblasti intelektualne svojine u smislu kreativnosti i inovacija univerziteta, istraživačkih organizacija, industrije, MSP i pojedinaca; finansijski, ljudski i infrastrukturni resursi; institucionalna podrška; potrebne reforme; prioriteti u smislu razvoja sistema intelektualne svojine.

Cilj ovog okruglog stola bio je upoznavanje učesnika sa značajem izrade nacionalne strategije intelektualne svojine u Crnoj Gori i njihovo uključivanje u proces.

Događaj je organizovao Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore u saradnji sa WIPO – Svjetskim zavodom za intelektualnu svojinu.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...