Predstavnik Tehnopolisa panelista na My Smart City konferenciji u Zadru

13.10.2018

My Smart City konferencija danas je počela u Zadru, a jedan od panelista na temu Smart City je i Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u Tehnopolisu.

Na panelu je Aleksandar govorio o samom konceptu pametnih gradova, kao i o koracima koje su pojedini crnogorski gradovi napravili na putu ka digitalizaciji. Naglasio je da je proces kreiranja pametnih gradova za Crnu Goru izuzetno važan, jer se na taj način rješavanju problemi koji su bitni i za zatvaranje poglavlja 27 pristupanja EU – Životna sredina i klimatske promjene.

Poseban fokus je stavio na Podgoricu, jer je u junu ove godine kompanija Siemens Crna Gora zajedno sa Glavnim gradom Podgorica predstavila Studiju “Smart City Podgorica”. Predmet Studije je analiza mogućnosti primjene savremenih rješenja sa aspekta energetski efikasne infrastrukture i servisa u Glavnom gradu Crne Gore i to kroz oblasti: Primjena pametnih tehnologija u energetskom sektoru i Pametne tehnologije u sektorima saobraćaja i komunalnih djelatnosti.

Istakao je i da će Tehnopolis i dalje inicirati i podsticati ideje koje kreiraju „smart rješenja“ u službi kreiranja pametnog grada.

Pored Aleksandra na panelu su učestovovali i Igor Cerinski (Hrvatski Telekom), Stipe Stagličić (Smart Solutions), Darko Ivanišević (Grafik.net), Simeon Bugarija (Aspekt) i Ana Odvitović (Inovativni Zadar).

U toku razgovora, panelisti su prezentovali šta je to što bi iz njihovog ugla bilo potrebno uraditi na temu pametnih gradova i zaključili da nije potrebno uključiti samo tehnologiju, te da pametan grad mora da bude u službi građana.

Pored panela na kom je učestvovao Tehnopolis, danas će se u okviru konferencije obrađivati i teme: Public transport system of Budapest – Lajos Szijarto, Pametni gradovi i pametni građani – Mladen Savin, IoT grad budućnosti – Ante Medić, Global Innovation – Marin Mamić, panel Razvoj lokalne IT zajednice.

 

My Smart City konferencija u Zadru finansira se iz projekta CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment, unutar Programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014-2020. kojim koordinira Agencija za razvoj Zadarske županije – Zadra nova, u saradnji sa Gradom Zadrom, a na kojem je Tehnopolis jedan od partnera. Pored Tehnopolisa, partneri su i TP INTERA iz Mostara i BIT d.o.o. Tuzla.

 

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...