Preko 100 socijalnih preduzetnika na Regionalnom RISE Forumu 2022!

05.09.2022

Po zatvaranju drugog ciklusa projekta pod nazivom Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo (RISE) i u svijetlu otpočinjanja trećeg ciklusa, koji je podržan od strane Francuske razvojne agencije (AFD) i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u Tirani, od 6. do 8. septembra 2022. Godine, će biti održan trodnevni Regionalni forum socijalnog preduzetništva.

Forum će okupiti najrelevantnije aktere preduzetničkog ekosistema sa prostora Zapadnog Balkana i Evrope. Događaju će prisustvovati brojni predstavnici/ce iz domena preduzetništva, uključujući institucije centralne i lokalne vlasti iz regiona, lokalne, regionalne i međunarodne razvojne institucije, nevladine organizacije, socijalni preduzetnici/ce, predstavnici/ce akademske zajednice, te stručnjaci i mentori.

Drugi regionalni forum RISE, podržan od strane Federalnog ministarstva inostranih poslova Njemačke, fokusira se na važnost razvoja mehanizama podrške i zakonskih okvira za podsticanje socijalnog preduzetništva koje je prepoznato kao moćan instrument za društveni i ekonomski razvoj regiona.

Kroz različite panel sesije, diskusije i interaktivne radionice, učesnici će razmjenjivati ideje, iskustva i najbolje prakse u različitim sektorima sa govornicima, stručnjacima, socijalnim preduzetnicima i start-up kompanijama. Učesnici će razgovarati o trenutnom stanju socijalnog preduzetništva u regionu i najboljim praksama stavljajući akcenat na evropske inicijative i perspektive Zapadnog Balkana. Okupljanjem različitih aktera, ovaj događaj ima za cilj da pruži platformu za razmjenu iskustava kako bi se socijalna ekonomija regiona podigla na viši nivo.

Pružajući inkluzivnije i dublje razumijevanje društvenih inovacija i preduzetništva, Forum je odlična platforma za motivisanje mladih socijalnih preduzetnika/ca da se uključe u interkulturalni dijalog i učenje, pruža mogućnosti za unapređenje poslovnih vještina i podršku umrežavanju među vršnjacima.

 

O projektu RISE

Projekat RISE razvija i prati konzorcijum koji se sastoji od Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), PULSE (SOS grupa), Mreže mladih jugoistočne Evrope (SEEIN), Instituta Francais i Francusko-njemačke kancelarije za mlade (OFAJ), a sprovodi ga šest lokalnih inkubatora: ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv, IPC Tehnopolis i Iunus Social Business.

Opšti cilj RISE-a je da podstakne pomirenje na Zapadnom Balkanu kroz promociju i jačanje socijalnog preduzetništva u regionu. Projekat otvara nove perspektive pomirenja za mlade Zapadnog Balkana kroz regionalni program podrške socijalnom preduzetništvu. Projekat RISE podržavaju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Drugi regionalni forum RISE je podržan od strane Njemačkog saveznog ministarstva inostranih poslova.

Projekat RISE pokrenut 2019. godine, je već podržao 92 tima sastavljena od 258 mladih ljudi sa Zapadnog Balkana u razvoju njihovih ideja socijalnog preduzetništva. Učesnici su prisustvovali brojnim obukama, individualnim sesijama i mentorskom programu.

Nagrađena su 24 tima finansijskim grantovima od 2.500 eura i regionalnim inkubacionim programom.

U okviru drugog ciklusa nagrađeno je ukupno 12 timova, od kojih su 2 iz Crne Gore – Prezla i Earth Soldiers. Tim Prezla se bavi rješavanjem pitanja otpada hrane i zagađenja okoline koji taj otpad uzrokuje, razvijanjem platforme/aplikacije koja će omogućiti restoranima (hotelima, prodavnicama…) da višak dnevne ponude i hranu kojoj ističe rok trajanja, proda po povoljnijoj cijeni. Ideja tima Earth Soldiers je otvaranje ljetnjeg kampa koji ima zadatak da kroz radionice u prirodi edukuje djecu o klimatskim promjenama i da kroz reciklažu uči djecu o preduzetništvu. Djeca će praviti sopstvene predmete, plasirati ih na tržište i smanjivati štetan uticaj na okolinu, dok su odlaganje otpada, kompostiranje i uzgajanje organske hrane od primarne važnosti za kamp.

RISE projekat je nedavno dobio podršku za naredne tri godine rada, a u okviru toga će u budućnosti biti podržano još najmanje 350 mladih ljudi.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...