Prezentacija projekta rekonstrukcije Doma revolucije u Tehnopolisu

01.11.2017

Opština Nikšić i arhitektonski timovi Sadar+Vuga i HHF, u partnerstvu sa IPC Tehnopolis u četvrtak, 2. novembra organizuju prezentaciju projekta rekonstrukcije Doma revolucije u Multimedijalnoj sali sa početkom u 12 časova.

Projekat rekonstrukcije Doma revolucije u Tehnopolisu će prezentovati Boštjan Vuga, jedan od osnivača Sadar+Vuga arhitektonskog biroa, Simon Hartmann, jedan od osnivača arhitektonskog studija HHF, Nebojša Adžić, sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Opštini Nikšić i arhitektica Dijana Vučinić.

Kao djelo slovenačkog i jugoslovenskog arhitekte Marka Mušića, Dom revolucije je projektovan od 1976. do 1978. godine. Izgradnja objekta je trajala do 1989. godine kada je zaustavljena. Prvi projekat je napravljen 1976. godine i imao je 9.000 m2, a do realizacije je narastao do nevjerovatnih 22.000 m2.

Nakon 30 godina Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Vlada Crne Gore pokrenuli su procedure za revitalizaciju ovog objekta i nakon konkursa dobijeno je rješenje koje je zaokruženo upravo izradom glavnog projekta.

Projekat rekonstrukcije Doma revolucije urađen je u skladu sa metodologijom 10+20+70. To znači da će 10 odsto od ukupne površine objekta činiti do enterijera realizovani prostori u kojima će biti smješteni kafe, auditorijum, fitnes centar, komercijalni prostori, prostori za studente i NVO. Dvadeset odsto prostora pokriće promenade, natkriveni gradski prostori koji će takođe biti otvoreni za građane i predstavljaće nastavak gradskog prostora. Sedamdeset odsto prostora unutar objekta su odvojeni prostori za sada van upotrebe, a koji se, kako ističu iz organizacije, mogu kasnije fazno i po potrebi koristiti. Ovi prostori biće vidljivi, ali ograđeni kako bi Dom postao bezbjedan prostor i pristupačan za sve korisnike, uključujući lica sa posebnim potrebama.

Kako navode iz organizacije, ovom strategijom rekonstrukcije se površina Doma revolucije adaptira tako da postaje urbani pejzaž – bezbjedan javni prostor.

Projekat će biti realizovan u nekoliko faza, a realizacija počinje već ove godine.

Cilj prezentacije je bolje upoznavanje javnosti sa programima i biznis mogućnostima u Domu revolucije.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...