Prezla i Earth Soldiers prezentovali najbolje ideje iz oblasti socijalnog preduzetništva

11.02.2022

U prostorijama IPC Tehnopolis sinoć je održan Demo dan u okviru programa RISE (Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike), na kome je pet crnogorskih timova prezentovalo svoja inovativna rješenja iz oblasti socijalnog preduzetništva.

Prezentacije su bile rezultat četvoromjesečnog rada u okviru faze IDEACIJE, u kojoj su timovi uz podršku međunarodnih i nacionalnih mentora razvijali svoja inovativna rješenja kao odgovor na prepoznate ključne i aktuelne društvene probleme i izazove.

Prema odluci petočlanog žirija prvo mjesto pripalo je Prezli, a drugo timu Earth Soldiers. Oba tima su izborila ulazak u narednu fazu programa – regionalni program INKUBACIJE.

Osim njih, na Demo danu su se predstavili i Social Gardens, Čisto na klik i Promo Montenegro.

Tim Prezla se bavi rješavanjem pitanja otpada hrane i zagađenja okoline koji taj otpad uzrokuje, razvijanjem platforme/aplikacije koja će omogućiti restoranima (hotelima, prodavnicama…) da višak dnevne ponude i hranu kojoj ističe rok trajanja, proda po povoljnijoj cijeni. Pobjednici nijesu krili svoje zadovoljstvo programom: „Zahvalni smo RISE programu i Tehnopolisu na jedinstvenoj podršci u razvoju ideje Prezla“ navodi Jovana Čađenović, članica pobjedničkog tima, “ tokom prethodna četiri mjeseca smo bili u prilici da intezivno radimo sa mentorima i detaljno definišemo njene aspekte kako bi bili uspješni na tržištu. Radujemo se prije svega sto smo okruženi ljudima sa velikim entuzijazmom i energijom, a koji su prepoznali to i u nama na samom Demo danu. Tehnopolis nam je priredio sjajnu završnicu prve faze, a uzbudljivo putovanje implementacije ideje nam tek predstoji i spremni smo da u tome i uspijemo!

Velike planove za nastavak programa ima i ekipa Earth Soldiers. Njihova ideja je otvaranje ljetnjeg kampa koji ima zadatak da kroz radionice u prirodi edukuje djecu o klimatskim promjenama i da kroz reciklažu uči djecu o preduzetništvu. Djeca će praviti sopstvene predmete, plasirati ih na tržište i smanjivati štetan uticaj na okolinu, dok su odlaganje otpada, kompostiranje i uzgajanje organske hrane od primarne važnosti za kamp. Luka Minić, član tima, kaže da im je RISE program pomogao da iskristališu ideju, istraže tržište i otklone nepravilnosti koje su imali, a krenuli su i sa promocijom ideje na društvenim mrežama: “Vjerujemo da je cijeli program, kao i Demo dan, savršena prilika da se ljudi bliže upoznaju sa idejom, ponude savjet/moguću saradnju, te da se konkretno čuje za vas, sklopite poznanstvo. Preporučio bih svakome, jer je ovo nešto što vas može itekako lansirati na tržište i pomoći da svoj produkt/uslugu promovišete na najbolji mogući način. Takođe bih pomenuo nesebičnu podršku IPC Tehnopolis, koji su uvijek bili na raspolaganju za bilo kakvu asistenciju ili podršku, jer bez njih ne bismo bili u stanju da započnemo ovo što smo započeli.”

Prezla i Earth Soldiers nastavljaju RISE putovanje kroz fazu regionalne INKUBACIJE u trajanju od 6 mjeseci, gdje će sa još deset odabranih timova sa prostora Zapadnog Balkana dobiti direktnu finansijsku podršku u iznosu od 2.500,00 € po timu i nefinansijsku podršku u vidu aktivnosti izgradnje kapaciteta i daljeg razvoja ključnih segmenata njihove ideje kroz testiranje i validaciju biznis modela, analizu i istraživanje tržišta, izradu marketing strategije, finansiranje i validaciju ideje kroz alternativne modele finansiranja poput crowdfundinga.

RISE program ima za cilj razvoj ekosistema socijalnog preduzetništva na teritoriji Zapadnog Balkana i pružanje podrške mladim ljudima da razviju inovativna rješenja za najaktuelnije društvene probleme, čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu. IPC Tehnopolis je strateški partner iz Crne Gore i jedan od 6 strateških partnera koji sprovode ovaj program na teritoriji Zapadnog Balkana u saradnji sa ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv i Yunus Social Business.

Projekat RISE je finansiran i koordinisan od strane konzorcijuma koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ).

Galeriju Demo dana možete pogledati na linku.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...

Spremite se za jesen u znaku digitalnih nomada i rada na daljinu Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition   CBCC se vraća po četvrti put - predstavljamo Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati u...