Proglašeni pobjednici My smart city hakatona u Zadru

12.10.2018

My Smart City hakaton Zadar, na kojem učestvuju predstavnici i stanari Tehnopolisa, upravo je završen proglašenjem tri pobjedničke ekipe. Prvo mjesto u kategoriji početnika osvojili su “Panonski mornari” iz Tuzle, dok su u naprednoj kategoriji izabrana dva pobjednika – “Sighter” iz Mostara i “El Negocio” iz Zadra.

U naprednoj kategoriji takmičio se i tim Tehnopolisa, čija je prezentacija bila izuzetno zapažena. Naš tim je kreirao CITY VR ASSISTANT aplikaciju, koja omogućava obilježavanje i prepoznavanje lokacija i građevina uz VR tehnologiju i samim tim stvaranje baze podataka istih.

Osim predstavnika Tehnopolisa, u Kazalištu lutaka u Zadru danas se predstavilo 19 takmičarskih timova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, od kojih se 11 takmičilo u početničkoj, a osam u naprednoj kategoriji.

Takmičari su imali zadatak da kroz desetominutnu prezentaciju žiriju i učesnicima predstave na čemu su to radili proteklih 24 časa i zašto je baš njihovo rješenje najbolje.

Među rješenjima su se mogle vidjeti pametne kante za smeće, platforme za pametna plaćanja, aplikacije koje omogućavaju smanjenje gužve u saobraćaju, platforme za posredovanje u zapošljavanju i brojna druga smart rješenja.

Sjutra u 10h počinje konferencija na kojoj će biti predstavljeni primjeri dobre prakse pametnih gradova iz okruženja, zatim načini na koji globalne industrije oblikuju okruženje u kojem živimo i kakve to posljedice ima na kvalitet života u gradovima. Internet stvari, pametne inovacije, digitalizacija javnih usluga, stvaranje povoljnog okruženja za razvoj lokalne IT zajednice, samo su neke od tema kojima će se baviti konferencija, a jedan od panelista će biti i menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u Tehnopolisu – Aleksandar Janičić.

My smart city konferencija u Zadru finansira se iz projekta CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment, unutar Programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014-2020.  kojim koordinira Agencija za razvoj Zadarske županije – Zadra nova, u saradnji sa Gradom Zadrom, a na kojem je Tehnopolis jedan od partnera. Pored Tehnoplisa, partneri su i TP INTERA iz Mostara i BIT d.o.o. Tuzla.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...