Proizvodnja halogenih sijalica zabranjena od 1. septembra

10.09.2018

Evropska direktiva prema kojoj prestaju da se proizvode halogene sijalice, a zamjenjuje ih LED rasvjeta, stupila je na snagu početkom septembra.

Direktiva je trebalo da bude uvedena još prije dvije godine, ali zbog visoke cijene LED rasvjete to je odloženo. Trgovci će halogenu rasvjetu moći da prodaju do isteka zaliha.

Evropska unija ranije je zabranila sijalice sa žarnom niti, a sad su na red došle i halogene sijalice. LED rasvjeta po mnogim stručnjacima je bolja od halogene.

Iako halogene lampe traju znatno duže od tradicionalnih volfram sijalica, LED sijalice traju i do 50.000 sati. Tipična halogena sijalica ima vijek trajanja oko 2.000 do 8.000 sati, a za LED se može očekivati da će trajati između 30.000 – 50.000 sati.

Moderna LED sijalica efikasnija je od halogene i tako što joj je potrebno manje energije za pokretanje. LED sijalica svoju višu cijenu naspram halogene opravdava smanjenjem troškova energije tokom vijeka trajanja. LED sijalice su sigurnije, jer ne generišu mnogo toplote, a takođe su i izdržljivije.

Povezani članci

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom polako, ali sigurno odlazi u istoriju iz više razloga, a jedan od njih je što ono usporava ekonomske aktivnosti, održava sivu ekonomiju jer države imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa, kažu stručnjaci odgovarajući na pitanje...

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Oko 11.000 građana juče je odjavljeno iz zdravstvenog informacionog sistema Fonda za zdravstveno osiguranje, zbog čega značajan dio njih nije mogao da ostvari pravo na liječenje jer ih kod izabranih doktora i u bolnicama nije bilo u evidenciji osiguranika, piše Dan....

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Osnivanje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, zabrana uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi im bila uključena voda ili struja, veća prava potrošača pri kupovini na internetu, vraćanje centa ili dva kusura i uvođenje...