Razvoj inovacija i održiv razvoj sektora plave ekonomije kroz projekat BlueBioMed

24.09.2020

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis nastavlja sa aktivnostima koje imaju za cilj dalji ubrzani i održivi razvoj sektora inovacija u Crnoj Gori.

Usled globalne epidemiološke situacije izazvane COVID-19 virusom, danas je održana online kick off konferencija navedenog projekta sa ciljem početka njegove implementacije, upoznavanja javnosti sa ciljevima i očekivanim rezultatima projekta kao i kreiranje detaljno i koordinisanog plan rada na projektu u narednom periodu, posebno imajući u vidu COVID-19 situaciju.

Kroz BlueBioMed, jedan je dva strateška projekta finansirana u okviru Interreg Mediteranskog programa transnacionalne saradnje, u okviru prioritetne ose 4 – Unaprijeđenje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja, Tehnopolis će zajedno sa 11 partnera raditi na razvoju inovacija u oblasti plave ekonomije na teritoriji Mediterana.

Ciljevi navedenog projekta su razvoj transnacionalnih inovacionih politika i strategija na prostoru Mediterana i razvoj novog modela upravljanja navedenim politikama baziranog na quadruple helix pristupu, kreiranje mediteranske Alijanse za razvoj inovacija u oblasti plave ekonomije, kreiranje platforme za transnacionalnu saradnju i kreiranje preduslova i podsticajnog ambijenta za investicije u inovacije u oblasti plave ekonomije.

Projekat će se implementirati narednih 22 mjeseca u saradnji sljedećih 11 projektnih partnera koji predstavljaju ključne istraživačke centre, naučno-tehnološke institucije, agencije za inovacije, nacionalne i regionalne javne institucije u oblasti plave ekonomije sa teritorije Mediterana:

 • ART-ER – S. CONS P.A, Italija (Vodeći partner);
 • AREA Tehnološki park Trst, Italija;
 • Institut Ruđer Bošković, Hrvatska;
 • Nacionalni centar za naučna istraživanja – Demokritos, Grčka;
 • Tehnološki park Ljubljana, Slovenija;
 • CREDA, Španija;
 • Regionalno ministarstvo poljoprivrede, stočarstva i ribarstva, Andaluzija, Španija;
 • Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis (Crna Gora);
 • CRMR, Francuska;
 • Savjet za nauku i tehnologiju Malte;
 • Generalni direktorat za pomorsku politiku Portugala.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...