RISE putovanje nastavljaju dva crnogorska tima

01.03.2023

Juče je u Inovaciono predzetničkom centru Tehnopolis održan Demo dan u okviru projekta RISE (Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike), čime je uspješno završena prva faza RISE programa – faza IDEACIJE.

Kroz prethodni period od tri mjeseca, pet timova iz Crne Gore je uz podršku međunarodnih i nacionalnih mentora razvijalo svoje ideje i inovativna rješenja kao odgovor na prepoznate ključne i aktuelne društvene probleme i izazove. Nakon intenzivnog programa mentorskih sesija MeetUp-ova, networking događaja, one to one sastanaka, četiri tima, Komunumo, Second Mall, Pilates and chill i Piece-out, su pred stručnih žirijem „pitch“-ovali, tj. prezentovali svoje ideje:

  1. Komunumo je digitalna platforma, namijenjena migrantima, koja na inovativan način objedinjuje servise učenja jezika zemlje domaćina i zapošljavanja u istoj, utičući na ekonomski rast države, stvaranje nezavisnosti migranta od države i stvaranje inkluzivnije i kulturno raznovrsnije zajednice.
  1. Second Mall predstavlja “online” tržni centar koji nudi mogućnost kupovine i prodaje polovne garderobe sa ciljem očuvanja životne sredine.
  1. Pilates and chill predstavlja platformu namijenjenu prije svega ženama u dobi od 50 do 70 godina, kao i ženama koje su se izliječile, ili se nalaze u procesu liječenja raka dojki, a sve u cilju održavanja i unapređenja njihovog fizičkog stanja, vitalnosti i snage.
  1. Piece-out je aplikacija za rentiranje i unajmljivanje brendirane odjeće, kao i za povezivanje korisnika sa krojačima u cilju iznajmljivanja, popravke ili prepravke odjeće.

 

Zahvalila bih Tehnopolisu koji nam je pružio sjajnu mogućnost, kao i žiriju koji je prepoznao sav naš trud i odlučio da budemo jedni od timova koji idu dalje sa razvojem ideje. Naša ideja je globalnog karaktera i  namijenjena da pomogne migrantima u učenju crnogorskog jezika i zapošljavanju, a zahvaljujući odluci žirija, smatramo da smo ispunili našu misiju, kazale je Milica jedna od članova Komunumo tima.

Moram reći da nije bilo lako raditi na našoj ideji s obzirom na to da imamo target grupu koja je vrlo interesantna, tj. žene u dobi od 50 do 70 godina. Takođe, s obzirom na to da je ovo naše prvo takmičenje i da prvi put prezentujemo ideju, nije bilo lako napraviti biznis plan i uraditi analizu tržišta, ali zahvaljujući  timu iz Tehnopolisa  i našim mentorima, uspjeli smo, naglasila je Jelena iz tima Pilates and chill.

Odlukom stručnog žirija, timovi Komunumo i Pilates and chill nastavljaju RISE putovanje kroz fazu regionalne INKUBACIJE u trajanju od 6 mjeseci, gdje će sa još deset odabranih timova sa prostora Zapadnog Balkana dobiti direktnu finansijsku podršku u iznosu od 2.500,00 € po timu i nefinansijsku podršku u cilju izgradnje kapaciteta, tesitiranja i validacije ideja, analize i istraživanja tržišta. Dodatno, tokom faze INKUBACIJE timove očekuje i regionalni BootCamp, kao i mogućnost regionalnog umrežavanja sa uspješnim organizacijama i preduzetnicima iz oblasti socijalnog preduzetništva.

Projekat RISE je finansiran od strane Francuske razvojne agencije (AFD) i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), i koordiniran od strane konzorcijuma koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), i francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ).

IPC Tehnopolis je strateški partner iz Crne Gore i jedan od 6 strateških partnera koji sprovode ovaj program na teritoriji Zapadnog Balkana u saradnji sa ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv i Yunus Social Business.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...