RTIT >> Projektni sastanak i studijska posjeta Ninbergu

04.06.2024

Od 28. do 29. maja 2024. godine održana je studijska posjeta Ninbergu u sklopu RTIT >> projekta, na kome je IPC Tehnopolis vodeći partner. Trinaest projektnih partnera iz osam zemalja okupili su se kako bi razmijenili ideje o prenosu znanja, tehnologija i inovacija sa fokusom na materijale i tehnologiju materijala.

Osim informacija o transferu u Bavarskoj, cross-clusteringu i strategiji inovacija, domaćini iz Bayern Innovativa predstavili su nekoliko projekata sa primjerima dobre prakse iz Bavarske u tematskom području izgradnje zajednica znanja i podsticanja inovacija, kao i skup djelotvornih alata za prenos RTI i kreativnih metoda u radionicama o stvaranju ideja.

Tokom događaja predstavnici odsjeka za materijale i proizvodnju Bayern Innovative održali su interaktivnu radionicu o inovacijama u tekstilnoj industriji. Osim toga, održana je još jedna kreativna radionica na temu otkrivanja dizajn menadžmenta te „Od ideje do poslovnog modela“. Domaćini su podijelili i primjere uspješnih priča o primjeni recikliranih materijala.

Događaj je bio prilika za sastanak partnera kako bi se sumirali rezultati, rokovi, i unutrašnji doprinos organizacija. Partneri su pregledali izvještaj o aktivnostima mapiranja politika i utvrđivanja nedostataka i prilika.

Takođe, planirani su sljedeći koraci, uloge i odgovornosti u sprovođenju projektnih aktivnosti.

Studijsko putovanje uključivalo je i posjetu Institutu za hemiju, razvoj materijala i proizvoda (OHM-CMP) Tehničkog univerziteta u Ninbergu Georg Simon Ohm, tijekom kojeg su sudionici imali priliku iskusiti kako izgleda proizvodnja različitih materijala u moderno opremljenom laboratoriju.

Cilj projekta je podržati mala i srednja poduzeća u sektoru materijala u sljedeće dvije godine uz pomoć zajednica znanja u dunavskoj regiji. Ova regija igra ključnu ulogu u proizvodnji materijala.

Projekt je sufinansiran sredstvima Evropske unije kroz Interreg program za Dunavski region.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...