Seminar o postupanju EPO-a po prijavama iz oblasti patenata

04.12.2017

Savjetnik za opšte i pravne poslove u IPC Tehnopolis, Rade Zarubica trenutno je na seminaru pod nazivom “Postupanje EPO-a po prijavama na osnovu Sporazuma o saradnji u oblasti patenata (PCT)” u hotelu Hilton u Podgorici. Seminar organizuje Evropski zavod za patente u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu Crne Gore.

Predavači na događaju su Valentina Radulović-Šćepanović, v.d. direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore (ZIS CG), Carlo Pandolfi, direktor Sektora za evropsku saradnju u Evropskom zavodu za patente, Vesna Nikčević, načelnica Odsjeka za patente Sektora za industrijsku svojinu ZIS CG, samostalni savjetnici Odsjeka za patente u Sektoru za industrijsku svojinu ZIS CG Nataša Vuksanović i Mladen Koprivica, zatim Aliki Nichogiannopoulu, koordinator za Crnu Goru u Sektoru za evropsku saradnju EPO i Irena Jakimovska, koordinator u Sektoru za međunarodnu saradnju EPO.

Na seminaru će biti više riječi o tome kako se koriste nacionalna i evropska ruta patenata, kako preći na PCT iz jedne od moguće dvije rute (nacionalne i evropske), zatim o EPO kao nadležnom organu za ISA i IPEA, te o podnošenju PCT prijava direktno kod EPO-a.

Osim predstavnika Tehnopolisa, učesnici su predstavnici advokatskih kancelarija, pronalazači, službenici Instituta za intelektualno vlasništvo BIH, kao i predstavnici državnih institucija: Privrednog suda, Državnog tužilaštva, Ministarstva nauke, Ministarstva evropskih poslova, Delegacije EU u Crnoj Gori, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave carina, Uprave policije, Unije poslodavaca i Centra za stručno obrazovanje.

Cilj seminara je upoznavanje učesnika sa procedurama podnošenja EU patenata i postupak njihovog priznanja od strane EPO kao nadležnog organa za međunarodno istraživanje i prethodno ispitivanje patenata, te kroz primjere dobre prakse prenijeti iskustva u postupanju EPO-a po prijavama na osnovu Sporazuma o saradnji u oblasti patenata.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...