Sinergija ključnih institucija za održivi razvoj inovacija u Crnoj Gori

30.03.2024

DeltaHes tim pobjednik BoostMeUp programa

Jedinstveni događaj pod nazivom “Sinergija institucija za održivi razvoj inovacija u Crnoj Gori – Finale programa BoostMeUp vol. 3: Montenegro pitching competition” održan je u Podgorici.

Ostvaren je prioritetni cilj događaja – okupiti i predstaviti zajedničko djelovanje ključnih aktera za razvoj inovacija u Crnoj Gori, istovremeno omogućavajući šire sagledavanje situacije, identifikaciju potencijalnih oblasti za unaprijeđenje i pružanje podrške daljem razvoju inovativnih projekata i praksi.

U uvodnom obraćanju, ministarka prosvjete nauke i inovacija, g-đa Anđela Jakšić Stojanović, istakla je važnost kolektivne saradnje i podrške inovativnim idejama: “Njegovanjem kulture saradnje i razmjene znanja, kreiramo sinergije koje umnožavaju naš uticaj i ubrzavaju put razvoja inovacija. Svaka institucija u našem inovacionom ekosistemu ima jedinstvenu i nezamjenjivu ulogu, svaka doprinosi stvaranju svijeta koji podržava postojeće i stvara nove generacije inovatora i preduzetnika.”

Savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za kulturu i mlade, g-din Vučić Ćetković, istakao je da Vlada Crne Gore odlučno podržava razvoj inovacija i nauke kao ključne faktore ekonomskog napretka. Kako je rekao, unapređenjem zakonskog i strateškog okvira, većim ulaganjem u istraživanje i inovacije i jačanjem saradnje sa EU i regionalnim partnerima, stvoriće povoljan ambijent za razvoj inovacija i komercijalizaciju, čime će Crna Gora postati globalno konkurentna država otvorena za nove izazove 21. vijeka.

“Današnji događaj je jedan od najznačajnijih u ovoj godini za inovacioni ekosistem Crne Gore”, ističe izvršni direktor IPC Tehnopolis, Đorđije Malović, “na njemu je predstavljena mapa magistralnog puta koji je izgradila država u ovoj oblasti. Sinergija tri institucije – Fonda za inovacije, NTP-a i IPC Tehnopolis za održivi razvoj inovacija pod krovom resornog Ministarstva za prosvetu, nauku i inovacije predstavlja primjer jednog od najuspješnijih sistema koji funkcionišu u državi. Montenegro Pitching Competiton kao finale predakceleracijskog programa za razvoj i lansiranje crnogorskih stratapova BMU je jedan od najupečatljivijih rezultata tog sihronizovanog sistema. On je izrastao u brend po kojem se prepoznaju i Tehnopolis, ali i uređeni okvir inovacionog ekosistema Crne Gore”.

Prezentovan je i značaj sistemske saradnje državnih institucija, kao i njihove konkretne aktivnosti u oblasti razvoja inovativnog ekosistema i to: Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Fonda za inovacije, IPC Tehnopolis i Naučno-tehnološkog parka Crne Gore. Njihovi zajednički napori su usmjereni ka ubrzanju implementacije crnogorske inovacione agende, podstičući održivi razvoj i razvoj crnogorske ekonomije bazirane na inovacijama.

U velikom finalu predakceleracijskog programa BoostMeUp vol. 3 – Montenegro Pitching Competition, svoje inovativne ideje je predstavilo osam crnogorskih startapova. Oni su proteklih pola godine predano radili na razvoju svojih ideja, koristeći materijalnu i nematerijalnu podršku koju im je program obezbijedio. Za pobjednika je izabran tim DeltaHes – platforma za integraciju i optimizaciju poslovnih procesa u industriji korišćenjem mašinskog učenja i vještačke inteligencije. Drugo mjesto je pripalo timu NetAI koji nam omogućava da kreiramo web stranice u par sekundi pomoću generativne vještačke inteligencije, dok je treće mjesto dodijeljeno timu Visit Village koji ima cilj da omogući da na par klikova dođete do autentičnog i aktivnog odmora na farmi. Sva tri tima dobila su nagradu od po 4.000 EUR za pokrivanje troškova za učešće na međunarodnim konferencijama u cilju promocije svojih startapova.

Nimalo lak zadatak, odlučivanje o najboljima, pripao je stručnom žiriju u sastavu: Anđela Jakšić Stojanović (Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija), Đorđije Malović (IPC Tehnopolis), Nevena Janković Borozan (NTP Beograd), Dušan Banović (Crnogorski Telekom), Miloš Miketić (Lovćen banka), Valentina Radulović (NTP Crna Gora), Ana Ašanin (Spectro Solutions), Igor Đurović (UCG) i Kosta Andrić (ICT Hub).

Program BoostMeUp vol. 3 je sufinansiran od strane Fonda za inovacije, a implementirali su ga IPC Tehnopolis, Naučno-tehnološki park Crne Gore, Crnogorski Telekom, Univerzitet Crne Gore i Naučno-tehnološki park Beograd.

Događaj je okupio više od 150 učesnika, među kojima su bili predstavnici crnogorskog i regionalnog inovacionog ekosistema, ambasadori, predstavnici akademskog, nevladinog, bankarskog, javnog i privatnog sektora.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...