Škola stripa u Tehnopolisu: Mjesto gdje živi dječija kreativnost

23.02.2019

Grafički studio Bad Brain, koji su osnovali likovni umjetnici i grafički dizajneri Milovan Kadović i Ilija Nikčević, jedna je od start-up kompanija koje su više nego uspješno realizovale svoju ideju u biznis inkubatoru IPC Tehnopolis. Bad Brain je svoju ideju zasnovao na potencijalu koji se krije u kreativnim industrijama, a upravo kreativnost je njihov najveći resurs. Osnovne djelatnosti koje ovaj studio nudi su izrada korporativnog vizuelnog identiteta, poslovne grafike, oblikovanje knjiga, brošura, časopisa, izrada ilustracija, ručno crtanih tapeta, a ono što ih u izdvaja na tržištu je inovativan i jedinstven pristup koji možete primijetiti na svemu što rade. Osim toga, Ilija Nikčević je i predavač u školi stripa koja se organizuje u prostorijama Tehnopolisa, pa nam je ovom prilikom pričao o tome.

“Sa školom stripa sam krenuo prije 7-8 godina i uglavnom postoji kontinuitet. Krenuo sam neformalno u svom ateljeu i uvijek sam imao jedno – dvoje zainteresovane djece koji su kod mene dolazili i crtali ilustracije i stripove. To nije bio klasični pristup gdje se radila neka crtačka tehnika, nego baš djeca koja su bila zainteresovana za strip i ilustraciju. Strip kod nas nikad nije bio pretjerano popularan, a i globalno mu u posljednje vrijeme opada popularnost zbog toga što sad postoji takoreći viša neka sila, pritisak novih medija. Zato mi je bilo bitno da napravim baš to – neko mjesto gdje će moći da dođu djeca, srednjoškolci i odrasli, kako bih im ja svoje znanje o stripu prenio, da oni tu mogu da vide neke stripove koje inače ne bi mogli da vide i da nauče nešto uopšte o tom medijskom sadržaju”, rekao je Ilija na početku razgovora.

Mišljenja je da se strip još uvijek posmatra kao nešto što bi trebalo da bude štampano, ali da se polako i to mijenja, jer stripovi mogu biti elektronski osmišljeni i uređeni u nekim potpuno novim medijima. Djeca polaznici ove škole nemaju klasične časove crtanja, već razvijaju svoje ideje i kreativnost i kroz pisanje scenarija. Takođe, nemaju ograničenja u tome šta će crtati. “Polaznici su uglavnom uzrasta od 10 godina do srednje škole ili fakulteta. Svi oni donesu nešto što bi voljeli da crtaju, a eto uglavnom se poklopi da su svi upoznati sa medijom stripa. Neki od njih vole da čitaju japanske stripove, neki stripove koji su najprisutiniji – Zagor, Alan Ford, neko nađe na internetu recimo francuske stripove, neko voli akcione stripove o super herojima koji dolaze uglavnom sa američkog tržišta, tako da svi oni imaju određeno interesovanje i kao grupa su raznoliki. Da li će se oni uopšte ozbiljno baviti time – nikad se ne zna, ali iskustva pokazuju da djeca barem ostanu u nekom domenu likovnih umjetnosti. Prošle godine je dječak koji je ovdje bio upisao srednju umjetničku školu u Beogradu”, kaže on.

Bad Brain je prva generacija stanara Tehnopolisa, a Nikčević kaže da je Tehnopolis kroz različite povoljnosti i prostorne kapacitete koje ima bio važan faktor koji je uticao na stabilnost i razvoj ovog startapa. “Ja sam na prvi javni poziv, sa svojim kolegom i prijateljem Mićom, odlučio da osnujem ovaj studio i krenuli smo sa nekom poslovnom pričom. Samim tim sam dobio mogućnost da iskoristim prostorne kapacitete i sve druge povoljnosti i podršku koju Tehnopolis pruža stanarima i da prebacim naravno školu stripa ovdje, jer smo dosta adresa promijenili. Ovdje imamo učionice koje su potpuno opremljene sa potrebnim sredstvima za rad”, zadovoljno priča osnivač ovog studija.

Ilija je svjestan da strip u Crnoj Gori nije previše popularan, ali da uprkos tome u našoj zemlji postoji najbolji festival u regionu, Hercegnovski strip festival. To je mjesto gdje se okupe najbolji  crtači stripova iz čitavog svijeta. Pored festivala, oni se javljaju i na strip konkurse. “U regionu postoji i dosta smotri stripa i konkursa i mi se uvijek javljamo, time pokazujemo da postojimo kao mjesto gdje se može crtati strip u Crnoj Gori. Za uzrast polaznika škole obično ne postoje nagrade, ali postoje neka priznanja, diplome. Mi pošaljemo i radovi nekada prođu u glavnoj selekciji i izađu u katalogu, to njima znači. Učestvovali smo i dva puta na koloniji škola stripa u Srbiji na kojima sam bio sa jednim ili dva polaznika. Na taj način razmijenimo iskustva sa školama koje imaju dužu tradiciju, koje imaju više predavača i polaznika. Tako da smo aktivni u tom nekom strip životu regiona”, dodao je Nikčević.

Interesantno je da u Crnoj Gori postoji strip udžbenik kao nastavno sredstvo. Kada je objavljen konkurs za strip kojim će biti predstavljena prava djece, Ilija se prijavio i dobio je bitnu ulogu ilustratora u stvaranju ovog udžbenika. Crteži predstavljaju stvarne dječije probleme kojima se krše njihova prava.

Najbolji dokaz uspjeha škole stripa koju organizuje Bad Brain su zadovoljni polaznici i to oni najmlađi, poput Borjana i Ane. Borjan Šućur ima 10 godina i polaznik je škole stripa već godinu dana. Od malih nogu je postao zaljubljenik u stripove, a ova škola mu pomaže da razvija svoje ideje i pretvara ih u stripove, što on već uveliko i radi.

“Od kad sam bio mali volio sam da pravim stripove i kada mi je majka javila za ovu školu odmah sam htio da se upišem. Mislim da sam dosta napredovao i da sada dobro crtam. Volim i da mijenjam stilove crtanja, čak sam danas i donio neke likove koje bih volio da crtam. Najuspješniji rad do sada mi je bio strip od 5 stranica velikog papira i to će biti odštampano kada završim još tri stanice. Ovo mi je pomoglo da bolje crtam i u školi, pa iz likovnog imam peticu”, kazao je Borjan koji je na kraju razgovora imao i jednu poruku: “Hoću da kažem samo da preporučujem ovo svima koji su zainteresovani za strip.”

Ana Radulović ima 14 godina i pohađa deveti razred, a u školi stripa je već dugi niz godina. “Školu stripa pohađam već 6 ili 7 godina. Kao mala voljela sam stripove, voljela sam da crtam, to je bila baš velika ljubav prema ovome i pošto nijesam znala za školu stripa ranije, kada smo dobili flajere u školi, odmah sam narednog dana odlučila da se upišem. I nijesam pogriješila, baš mi se sviđa.”

Ana je oduševljena atmosferom, lijepim druženjem, kao i samim predavačem. “Djeca su ovdje dolazila, ostajala duže ili kraće. Sad nas je ovdje desetak, lijepo se družimo i atmosfera za rad je baš super. Nastavnik je jako kreativan, ima puno ideja i uvijek je nešto drugačije, aktivnost, tema, zanimacija. On odvoji od svakog časa malo vremena da nam pokaže neke nove stripove, priče o likovima. Nekad radimo stripove za konkurse kao što to radimo sad, a ponekad nam dozvoli da sami crtamo šta želimo.”

Ana je već razvila svoju ideju, prepoznaje se u stripovima sa dugim radnjama a posebno voli fantastiku. “Što se tiče stripova, ja obično crtam duge stripove. To je uglavnom fantastika: vilenjaci, zmajevi, to mi se dopada. Najviše sam ponosna na ovaj posljednji rad zato što mislim da je najbolji, najboljeg kvaliteta a i dopada mi se priča, omiljena mi je priča od svih koje sam do sad smišljala”, rekla nam je ona.

Nije mogla a da ne istakne koliko je predavač posvećen svim polaznicima škole, kako prati sve njihove radove, ukazuje na greške ali ih i podjednako uči i da stvaraju uz pomoć kompjuterskih platformi. “Svaki rad kad nacrtam, nastavnik je tu da mi pokaže šta je bila greška, šta je dobro, na čemu treba da radim. Podstiče me da pokušam da crtam različite stilove, različite tehnike. Ranije nijesam toliko voljela akvarel, sad mi je svaki rad u vodenim bojama i digitalno takođe radim radove, to mi se isto sviđa.”

Na kraju razgovora, imala je i poruku za sve one koji vole stripove: “Htjela bih da istaknem da je škola dobra za razvijanje kreativnosti, stvaranje društva jer svi koji ovdje idemo smo drugačiji, ali nas povezuje ljubav prema stripu. Preporučila bih školu svakome ko je kreativan i voli crtanje stripa, mislim da neće pogriješiti”, rekla je ova dugogodišnja članica škole stripa Bad Brain.

Vjerujemo da će ova škola nastaviti da razvija sjajne talente koje djeca imaju, a za to će uvijek imati punu podršku Tehnopolisa.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...