Socijalno preduzetništvo i RISE

08.09.2020

Socijalno preduzetništvo

Socijalno preduzeće je pokretač socijalne ekonomije koji za cilj ima uticaj na društvo više nego ostvarivanje zarade za vlasnike ili zainteresovane strane. Djeluje tako što pruža usluge na tržištu na preduzetnički i inovativan način i koristi svoj profit prvenstveno za postizanje društvenih ciljeva. Njime se upravlja otvoreno i odgovorno, a posebno uključuje zaposlene, potrošače i zainteresovane strane na koje direktno utiču njegove komercijalne aktivnosti.

Socijalni preduzetnici su pojedinci koji nude inovativna rješenja za najaktuelnije društvene probleme. Oni su ambiciozni i uporni u želji da doprinesu širenju novih ideja zarad opšteg dobra.

Socijalno preduzetništvo se bavi prepoznavanjem i rješavanjem društvenih problema kao što su isključenost, siromaštvo, nezaposlenost i dr. uz primjenu inovativnih metoda i strategija.

RISE – Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike

RISE – Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike – ima za cilj da obogatiti regionalni ekosistem na Zapadnom Balkanu i mladim ljudima omogući da razviju socijalna inovativna rješenja koja će region učiniti boljim mjestom.

RISE Putovanje posebno je prilagođen program u kojem je učešće besplatno i koje će zainteresovanim pojedincima pomoći prilikom učenja, razvoja ali i primjene njihovih ideja kako bi napravili promjene u svojoj okolini.

RISE Putovanje ima za cilj da ohrabri nove generacije pokretača promjena da rješavaju probleme u svojim lokalnim zajednicama. Ovaj program podrške sastoji se od dvije faze: IDEACIJE i INKUBACIJE, iz kojih će se pojaviti inovativna rješenja koja njeguju dinamičan ekosistem.

Poglavlje IDEACIJE predstavlja podršku razvoju ideje, u trajanju od 4 mjeseca, gdje uz podršku stručnih mentora učesnik razvija svoju ideju od nule do biznis modela. Zatim uz pomoć Tailor-made programa podrške on dodatno unapređuje vještine kreativnog razmišljanja i dizajniranja rješenja za probleme u svom okruženju. Na kraju prvog dijela programa učesnik svoju ideju predstavlja na Demo danu gdje se bori da postane dio 12 izabranih timova iz regiona, koji će dobiti dodatnu finansijsku i praktičnu podršku da sprovedu svoje ideje i ostvare pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu.

Poglavlje INKUBACIJE nastavlja 12 odabranih timova u trajanju od 6 mjeseci, gdje će testirati i validirati uticaj biznis modela kroz program koji je napravljen na osnovu njihovih potreba i uz pomoć granta za razvoj biznis ideje. Takođe, tokom ovog perioda timovi će imati priliku da budu dio regionalnih putovanja i umrežavanja kroz aktivnosti koje će biti realizovane u sklopu RISE Bootcamp-a i RISE Ekspedicije. U okviru navedenog svoja znanja će unapređivati upoznavanjem svojih vršnjaka, uspješnih socijalnih preduzeća i trenera, mentora i eksperata iz cijelog regiona Zapadnog Balkana.

RISE Putovanje se završava RISE regionalnim događajem, kojem će prisustvovati svi partneri i saradnici RISE program a na kom će biti predstavljeni svi uspjesi ostvareni tokom ovog putovanja.

Za više informacija o pozivu posjetite: www.risewb.org

Svi zainteresovani učesnici prijavu za poziv mogu ispuniti na: https://forms.gle/EFsWAz7M7A7afjct9

Poziv za prijavu za RISE Putovanje možete preuzeti ovdje.

Kontakt osobe:

Anja Grabovica

Asistentkinja na aktivnostima razvoja biznis inkubatora – IPC Tehnopolis

m: 067 070 145

e: [email protected]

Marijana Jovović

Asistentkinja na projektnim aktivnostima – IPC Tehnopolis

m: 067 124 700

e: [email protected]

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju s mladima (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEYN), Institut Francais i Francusko-njemačka omladinska kancelarija (OFAJ), a koji implementira šest lokalnih inkubatora: ARNO, Balkan Green Foundation, Nesto vise, Smart Kolektiv, IPC Tehnopolis i Yunus Social Business.

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...