Srednjoškolci ponudili inovativna rješenja za društvene i ekološke probleme

19.06.2024

Rješenje tima Digital Minds najbolje je ocijenjeno na juče održanom Demo danu hakatona “Digitalno rješenje za društveni ili ekološki problem u zajednici”.

Hakaton koji je organizovao IPC Tehnopolis, trajao je 24h i bio je namijenjen učenicima srednjih škola, koji su sa mentorima radili na kreiranju inovativnih rješenja za postavljene probleme. Kroz ovaj proces, učenici su naučili kako da identifikuju specifične društvene ili ekološke probleme, osmisle kreativna i održiva rješenja, naprave prezentacije i predstave svoja rešenja pred stručnim žirijem. Ovaj praktični rad i interakcija sa mentorima i drugim timovima omogućili su im da steknu dragocjena iskustva koja će im pomoći da bolje razumiju svijet oko sebe i doprinesu svojoj zajednici na pravi način.

Na Demo danu se se predstavila četiri tima iz Nikšića i jedan iz Pljevalja.

Pobjednički tim Digital Minds, čine učenici nikšićke gimnazije. Njihova aplikacija Volunteer CoSphere povezuje volontere sa većim organizacijama olakšavajući pronalaženje i prijavljivanje na volonterske aktivnosti širom zajednice. Na taj način targetiraju i društveni i ekološki problem. “Bilo je zahtjevno i izazovno razviti rješenje u tako kratkom roku ali uspjeli smo da to postignemo. Družili smo se dosta, bilo nam je zabavno tako da nosimo sjajne utiske sa takmičenja. Posebno se zahvaljujemo Tehnopolisu što smo imali priliku da učestvujemo na ovakvom događaju”, poručuju iz tima.

Drugoplasirani tim Penta Electro, iz Srednja stručne škole iz Nikšića, u fokusu je imao rješavanje problema zagađenosti životne sredine i smanjenje divljih deponija. Ponudili su kao rješenje aplikaciju Plastic free, koja funkcioniše na jednostavnom principu – vi pošaljete fotografiju i lokaciju nelegalno odloženog otpada, u lokalnoj upravi je verifikuju i pristupaju njegovom uklanjanju. Svaka prijava vam donosi određeni broj bodova, koje pretvarate u popuste za kupovinu u određenim ekološki podrživim prodavnicama.

Iz iste škole je i tim 404 koji je dobio treću nagradu, a ponudio je rješenje za smanjenje siromaštva. Njihova aplikacija – Heartcore, vam omogućava da kroz svakodnevno bavljenje fizičkom aktivnošću, skupljate bodove koji se kasnije transformišu u donacije najugroženijim slojevima društva.

Green Creators iz srednje Ekonomsko ugostiteljske škole iz Nikšića, imaju namjeru da pomognu u pošumljavanju djelova naše opštine koji su uništeni u požarima. Kao rješenje ponudii su i sajt na kome će svi zainteresovani moći da se informišu o akcijama pošumljavanja i na taj način doprinijeti zaštiti naše životne sredine.

Srednja stručna škola iz Pljevalja se predstavila sa timom Tech 4 Planet. Pokušavajući da utiču na smanjenje zagađenosti vazduha u svom gradu, ponudili su rješenje – otvaranje centara za  reciklažu gume i njenu upotrebu u proizvodnji smješe za asflat, koja predstavlja inovativan način smanjenja zagađenja i ujedno poboljšava i kvalitet asfalta.

Za tri prvorangirana tima su predviđene i vrijedne novčane nagrade i to 1200 EUR za prvo mjesto, 800 EUR za drugo mjesto i 500 EUR za treće mjesto.

Svih pet timova su uložili energiju i kreativnost da nam ponude najbolja rješenja i vjerujemo da nose snažne utiske sa našeg hatona. S obzirom na njihov trud i posvećenost, odlučili smo da i preostala dva tima dobiju novčanu nagradu od po 250 eura.

Opština Nikšić je obezbijedila finasijsku podršku za prva dva mjesta.

Hakaton smo realizovali u okviru projekta “Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore – BEYOND”, koji sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014 – 2020. IPC Tehnopolis projekat implementira u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor i Privrednom komorom Crne Gore.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...

RTIT >> Projektni sastanak i studijska posjeta Ninbergu

RTIT >> Projektni sastanak i studijska posjeta Ninbergu

Od 28. do 29. maja 2024. godine održana je studijska posjeta Ninbergu u sklopu RTIT >> projekta, na kome je IPC Tehnopolis vodeći partner. Trinaest projektnih partnera iz osam zemalja okupili su se kako bi razmijenili ideje o prenosu znanja, tehnologija i...