Startap akademija u Tehnopolisu kao snažan podstrek ka daljem razvoju startapova

29.03.2019

WB6 Startap Akademija je okupila najbolje startapove i iskusne predavače, koji ih ovom prilikom uče o fundraisingu i pitchovanju.

Kako su startapovi iz različitih polja i sa različitim iskustvima, ovaj događaj će biti vaoma značajan za njihov dalji napredak i razvoj. Takođe, ovo je idealna prilika da ostvare nove kontakte i razmijene iskustva sa drugim osnivačima i međunarodnim ekspertima.

Predstavnici startapova izrazili su veliko zadovoljstvo što imaju priliku da prisustvuju ovakvom događaju, kao i da će im akademija značiti za njihovo dalje pitchovanje i prikupljanje sredstava.

Jedan od polaznika je Visak Kelmendi iz Prištine, osnivač The interview startapa, koji je oduševljen samom atmosferom ali i predavačima: „Mogu reći da do sada sjajno provodimo vrijeme, posebno to što imamo priliku da se vidimo sa svim osnivačima kompanija koje su odabrane da budu ovdje na ovom događaju. Zaista je lijepo, imamo veliku i pozitivnu energiju. Istakao bih da su mentori koji rade sa nama sjajni. Gospođa Selma, gospodin Florian i gospodin Sreten rade nevjerovatno dobro svoj posao. Teme kroz koje prolazimo na ovom događaju su zapravo krucijalne za startapove, pogotovu zbog toga što smo na nivou startapova koji pokušavaju da nađu resurse i gdje pokušavamo da se razvijemo na sledeći nivo. Znali smo nešto o fundraisingu, imali smo informacije o tome, jer smo u konstantnom traženju izvora finansiranja. Bitno je da smo ovdje naučili korake koje treba primjenjivati u čitavom procesu fundraisinga i razumijevanje toga da treba napraviti pravi korak, u pravo vrijeme i sa pravim investitorom.

Milo Radulović, predstavnik crnogorskog startapa Marleq, jedan je od učesnika akademije. „Ova regionalna startap akademija je veoma korisna za naš startap Marleq iz nekoliko razloga. Prvi je to što imamo priliku da čujemo tri veoma iskusna startap mentora koji imaju bogato međunarodno iskustvo vezano za startap i razvoj startapa. Tako da je ovo jedinstvena prilika. Sa druge strane, veoma su interesntne trenutne teme, pitch i fundraising, zato što smo mi u toj fazi gdje svakodnevno pitch-ujemo i idemo na takmičenja, a i tražimo pravog, adekvatnog investitora. I da budem iskren, veliki broj praktičnih iskustava i znanja smo dobili kroz ova dva dana, tako da će ovo biti veoma korisno iskustvo za naš dalji rast i razvoj“, rekao je on.

Jedan od predavača, Florian Kandler, osnivač je tri startapa, a od 2012. godine radi kao mentor i podržavalac ekosistema, objavljuje godišnji Startup Report i ima svoj online mentorski program. Kako je već drugu godinu dio ove akademije, kazao je da je veoma zadovoljan jer zna koliko startapovima u početnoj fazi razvoja znači ovakva vrsta podrške: “Tokom ova dva dana fokusiramo se na to da pomognemo startapovima da shvate kako investitori funcionišu, kako da se povežu sa njima, kako da na kraju dobiju investicije za njihove startapove da bi na kraju postigli veliki uspjeh sa svojim idejama.“

Takođe, smatra da to što su startapovi sa ovih prostora ima svojih prednosti i mana. „Svaka lokacija, uključujući i Silicon Valley i Beč, imaju svoje mane, tako da i ovdje postoje neke mane koje mogu da navedem: nedostatak investitora, slabo razvijen ekosistem u smislu nedostatka konekcije među osnivačima, ali ja kao preduzetnik se uvijek fokusiram na prednosti. Prednost je što svakako imate manje troškove za zaposlene, manje troškove života, što je startapovima veoma važno kada počinju. U svakom slučaju treba se fokusirati na prednosti. Savjetovao bih im da budu pametni i šire svoja znanja i van granica jedne države, da se povezuju sa investitorima , sa drugim osnivačima i da na taj način proširuju svoje tržište što više“, rekao je gospodin Kandler.

A kako je bilo juče na akademiji pogledajte ovdje.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...