Stvaranje biznis zone u Nikšiću

25.01.2017

Ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić boravi danas u radnoj posjeti opštini Nikšić.

Nakon razgovora sa predsjednkom Opštine Veselinom Grbovićem i njegovim saradnicima, ministarka Sekulić prisustvovala je sastanku sa privrednicima grada, koji je upriličen u Tehnopolisu.

‘’Pokušali smo da u komunikaciji sa velikim brojem privrednika u Nikšiću vidimo gdje Ministarstvo ekonomije može pomoći u narednom periodu. Veliki broj preduzeća se odazvao našem pozivu. Nekoliko preduzeća je u proteklom periodu iskoristilo mogućnosti koje je davalo Ministarstvo ekonomije kroz različite programe podsticaja među kojima su Uredba o podsticaju direktnih investicija, Projekat osnivanja i korišćenja biznis zona od strateškog i lokalnog interesa i kroz projekte koji su omogućavali davanje direktne podrške modernizaciji industrije i uvođenje međunarodnih standarda u poslovanje preduzeća”, rekla je Sekulić nakon sastanka sa privrednicima i napomenula značaj Nikšića kao grada u kome se odvija velika privredna djelatnost.

sto_2

”U Nikšiću se nalazi metalna, metalo-prarađivačka industrija, preko Rudnika, do velikog broja malih i srednjih preduzeća koja djeluju u opštini Nikšić… Osim posjete velikim preduzećima, cilj je bio da u direktnom razgovoru, od privrednika čujemo kako Ministarstvo ekonomije može pomoći i olakšati poslovanje”, rekla je ona i naglasila da se veliki broj preduzeća odazvao pozivu na sastanak, najavivši da će to biti praksa Ministarstva.

Prema riječima Sekulić, mora se u narednom periodu ulagati puno u mala i srednja preduzeća, pogotovo ona koja se bave proizvodnjom, preradom i pružanjem usluga.

jovovic_3

”Dogovoreno je da sa mogućim investitorima za mjesec dana opet sjednemo i prezentujemo koje su mogućnosti koje mogu koristiti. Postoji ideja o stvaranju biznis zone u Nikšiću, koju bi činilo više preduzeća koja već posluju u Nikšiću, a koja žele da prošire svoje djelatnosti i svoju proizvodnju i istovremeno iskoriste mogućnosti njenog osnivanja”, rekla je ona i objasila da je riječ o teritoriji na kojoj se više preduzeća bavi proizvodnjom različitih roba ili pružanjem različitih usluga.

Na taj način bi preduzeća mogla da koriste prednosti zajedničkog djelovanja i olakšice koje im država ili lokalna samouprava mogu pružiti kroz smanjenje određenih optrećenja po osnovu poreza doprinosa, komunalija…

grbovic_8

Predsjednik opštine Veselin Grbović istakao je značaj današnje posjete s obzirom da je, kako je rekao, nekoliko investitora već danas pokazalo interesovanje.

”Vođeni su razgovori o stvaranju  biznis zone i benefitima koje Ministarstvo i Vlada obezbjeđuju za grinfild investicije koje će se realizovati u Crnoj Gori, i, prije svega u Nikšiću. Tehnopolis će biti mjesto odakle će privrednici dobijati potrebne i najsvježije informacije, uz Ministarstvo ekonomije koje će biti spremno da ih primi i dostavi im druge informacije”, naveo je Grbović i najavio investicije u skorijem periodu izrazivši nadu da će ih biti i više.

Dalibor Milović, vlasnik firme Roaming Montenegro očekuje nastavak sličnih sastanaka, kako bi privrednici mogli da se upoznaju sa subvencijama Ministarstva ekonomije, Ministarstva poljoprivrede i Investiciono-razvojnog fonda.

”Otvorili smo temu danas. Idemo ka napretku Nikšića i investicijama”, rekao je Milović novinarima.

Izvor: onogošt.me

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...