Hakatoni: Most ka inovacijama, pametnom razvoju i održivoj budućnosti

22.12.2023

IPC Tehnopolis
Hakatoni

U prethodnom periodu, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis je sa partnerima uspješno realizovao četiri Hakatona sa ciljem integracije informacionih tehnologija i inovativnih rješenja u raznim oblastima. Ovi događaji su predstavljali platformu za rješavanje konkretnih problema, donoseći značajne pozitivne promjene u društvenoj zajednici.

Viral hakaton

VIRAL Hakaton, organizovan u okviru VIRAL projekta, imao je za cilj spajanje poljoprivrede i informacionih tehnologija radi stvaranja održivih rješenja za izazove sa kojima se suočavaju poljoprivredna preduzeća. Ovaj događaj nije samo bio usmjeren ka rješavanju konkretnih problema u poljoprivredi, već je postao katalizator za jačanje saradnje između fakulteta, studenata i poslovnog sektora. Osim rješavanja konkretnih problema poljoprivrednika, Hakaton je imao šire društvene koristi, promovišući multidisciplinarnu saradnju studenata iz različitih oblasti.

Više o Vrial hakatonu

Smart Nikšić hakaton

Organizovan u sklopu 2CODE projekta, Smart Nikšić Hakaton je okupio timove sa ciljem kreiranja softverskih i hardverskih rješenja za razvoj Nikšića kao “pametnog” grada. Fokusirajući se na upravljanje i turizam, timovi su stvarali inovativna rješenja koja bi unaprijedila efikasnost života građana. Ovaj Hakaton je pružio konkretna rješenja za svakodnevne izazove sa kojima se suočava opština Nikšić.

Više o Smart Nikšić hakatonu

Međugeneracijski mejkerski hakaton

Realizovan u saradnji sa Opštinom Nikšić, Ministarstvom nauke i partnerima iz regiona, ovaj Hakaton je bio posvećen kreiranju zvaničnog suvenira Nikšića kroz korišćenje savremenih tehnologija, posebno fokusirajući se na 3D modelovanje i štampu. Kroz ovo iskustvo, studenti su nastojali da doprinesu stvaranju autentičnog suvenira grada, ali i promovišu kreativnost i inovacije u lokalnoj zajednici.

Više o Međugeneracijskom mejkerskom hakatonu

Hakaton EKOjeSISTEM

Organizovan u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, Hakaton je obilježio Dan fakulteta i tridesetogodišnjicu proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Kroz dizajn i izradu suvenira, koristeći savremene tehnologije poput 3D štampe, studenti Arhitektonskog fakulteta su na ovaj način ostvarili doprinos promociji ekoloških vrijednosti i istakli ulogu inovacija u stvaranju održivije budućnosti.

Organizacijom hakatona imali smo priliku da podržimo 28 timova sa preko 100 učesnika čime su ovi događaji postali ne samo platforme za rješavanje konkretnih problema, već i za izgradnju zajedničkog inovativnog duha. Uticaj koji smo ostvarili ogleda se, kako u rješenjima koja su stvorena, tako i u jačanju povezanosti između mladih talenata, industrije i lokalne zajednice. Takođe, realiziovani hakatoni su pokazali da inovacija ima moć da transformiše ideje u stvarnost i doprinese održivom razvoju društva.

Povezani success stories

Spectro Solutions: Startap koji rješava problem globalnih razmjera

Spectro Solutions: Startap koji rješava problem globalnih razmjera

BoostMeUp predakceleracijski program ulazi u završnicu svog trećeg ciklusa. Deset timova se priprema za Montenegro Pitching Competition, nakon višemjesečnog rada sa mentorima na razvoju svojih ideja. U pripremi za ovaj značajan događaj, sa ponosom se osvrćemo na jednu...

Nagrade i priznanja

Nagrade i priznanja

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis je dobitnik nekoliko značajnih priznanja koja ističu pozitivan uticaj koji ostvarujemo na lokalnom i međunarodnom nivou, ali su i inspiracija za nas da nastavimo sa našim radom, usmjeravajući sve buduće aktivnosti ka daljem...