Sve spremno za Festival uličnih svirača

24.08.2017

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis danas je održana press konferencija povodom najave Festivala uličnih svirača  koji će se održati u Nikšiću  26. i 27. avgusta. Festival broji 33 programska sadržaja i na njemu će učešće uzeti preko 60 umjetnika i zabavljača iz Crne Gore, regiona, ali i raznih zemalja svijeta.

U ime JU “Zahumlje”, jednog od organizatora festivala, direktor te ustanove Vojo Krivokapić se na konferenciji za medije zahvalio Opštini Nikšić, Ministarstvu kulture i Ministarstvu turizma na podršci i naglasio da se ovaj festival bez njihove podrške ne bi mogao realizovati.

“Nikšić će u ova dva dana biti pravi praznik za oči, pošto je to nešto novo i nešto što se nije dešavalo ranije u Nikšiću. Nikšić će ta dva dana biti i otvorena pozornica i to nam je bio i osnovni cilj, da što više programa, a evo ovo će biti ta prilika, se dešavaju na otvorenom prostoru. U ovom slučaju destinacije će biti od hotela “Onogošt”, preko Trga do Gradske kuće”, kazao je Krivokapić koji je pozvao sugrađane da dođu u što većem broju na ovaj festival koji je neobičan, atraktivan i poseban.

Festival će imati i neke učesnike iznenađenja, kazao je programski direktor festivala Ivan Radojičić. On je naglasio i da se kompletan organizacioni tim trudio da bude na jednom ozbiljnom i odgovornom nivou.

“Što se tiče samog programa, pripremljeno je 13 sati kvalitetnog programa za oba festivalska dana, podijeljenih u tri kategorije – zabavljački i edukativni koji se odnosi na najmlađe naše sugrađane, do umjetničkog programa i naravno muzičkog što je u samom opisu festivala. Organizaciono je bilo veoma zahtjevno i napraviti selekciju ovog tipa i organizovati i, nadam se, sprovesti u djelo sve što smo zamislili, upravo iz razloga što se festival organizuje u urbanom dijelu jezgra koji već ima svoj način života i mimo festivalskog programa. Većina sadržaja su sukcesivni, odnosno vežu se jedan na drugi, tako da se jedan dio programa završava namjenski a da već počinje ovaj drugi, i u jednom dijelu dolazi i do preklapanja programa”, kazao je Radojičić.

On je dodao i da će ovo biti poseban izazov u organizacionom smislu jer se po prvi put u Nikšiću dešava ovakav koncepcijski program. Prema Radojičićevim riječima on je osoben i po svom izražaju zato što je akcenat na interaktivnosti, kako samih učesnika, tako gostiju i publike.

Da Nikšić na ovaj način želi sebe da pozicionira na kulturnoj i turističkoj mapi Crne Gore kao grad festival  koji je otvorio razne svoje lokalitete i koji je raznim svojim sadržajima učinio da ga prepoznaju i u regionu i šire, kazala je Sonja Nikčević, potpredsjednica Opštine Nikšić.

“Ono što želim posebno istaći kada govorim o ovom festivalu, a čini mi se da je važno da se zna, je to što je namijenjen jednoj jako širokoj populaciji i publici, od najmlađeg uzrasta sa ovim prvim uvodnim dešavanjima obje večeri, pa do onih najzahtijevnih i najstarijih, jer tu ima različitih vidova muzike. Prije svega to jeste nešto što je okrenuto urbanom sadržaju muzike koja će biti prijatna za slušanje”, kazala je potpredsjednica Opštine.

Nikčević je naglasila da je ovo ujedno i uvod u septembarska kulturna dešavanja kada se slavi i dan Opštine i da je organizacija ovog festivala dosta zahtjevna pa da ovdje imamo participaciju raznih institucija i da će osim kulturološkog imati veliki i turistički značaj za naš grad.  Za kraj je dodala i da se nada da će Nikšić osnažiti svoj identitet kao grada festivala, a time i grada kulture, kao i grada koji je poželjan za turističke boravke.

Izvor: Onogošt.me

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...