Svjetski dan prava potrošača: Učinimo digitalna tržišta pravednijim

15.03.2018

Danas se obilježava Svjetski dan prava potrošača koji su Ujedinjene Nacije ustanovile 1983. godine.

U Crnoj Gori se ovaj dan obelježava u nedovoljnoj informisanosti potrošača o sopstvenim pravima, nepovjerenju u nadležne institucije, pa i u same organizacije za zaštitu potrošača.  Veliki broj potrošaca u Crnoj Gori ne zna svoja prava, ne zna čak ni da Ustav Crne Gore propisuje isto.

Svjetski dan zaštite potrošača je inspirisan govorom američkog predsjednika Džona F. Kenedija na američkom kongresu 15. marta 1962. na kojem se po prvi put javno govorilo o pravima potrošača. On je bio prvi svjetski lider koji je čuo glas potrošača, te se taj dan svake godine obilježava kao prilika za podizanje globalne svijesti o pravima potrošača. Svjetski dan prava potrošača prvi put obilježen 15. marta 1983. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila smjernice za zaštitu potrošača. Usvajanjem smjernica UN-a, potrošačka prava su podignuta na položaj međunarodnog priznanja i legitimiteta, jednako priznata od razvijenih i zemalja u razvoju.

Učinimo digitalna tržišta pravednijim

„Consumers International“ objavio je da će tema Svjetskog dana prava potrošača 2018. biti „Učinimo digitalna tržišta pravednijima”. Nadovezujući se na uspjeh kampanje #BetterDigitalWorld iz 2017., ova će kampanja služiti promovisanju pristupačnijih, sigurnijih i pravednijih digitalnih tržišta širom svijeta.

E-trgovina, odnosno kupovina proizvoda i usluga na internetu, promijenila je oblik naše potrošnje. Potrošači koji imaju uređaje sa internet vezom i mogućnošću plaćanja mogu kupiti sve od muzike do hrane, rezervisati prevoz i smještaj ili kupiti karte za razne događaje. Taj novi način trgovanja otvorio je širok raspon izbora za potrošače i povećao dostupnost proizvoda i usluga u dosad neviđenom razmjeru.

Međutim, osim prednosti koje e-trgovina pruža, pojavljuju se i ključna pitanja za potrošače poput pristupa pravednim i sigurnim tržištima, sigurnosti postojanja nadoknade u problematičnim slučajevima i izloženosti prevarama. Zbog toga mreža zaštite potrošača mora raditi na tome da osigura pravedna digitalna tržišta za sve.

Kodeks EU o pravima na internetu objavila je Evropska komisija u decembru 2012. godine kao dio aktivnosti proizašlih iz Digitalnog plana za Evropu (mjera 16).

Savjetovalište za zaštitu potrošača u Nikšiću, od novembra mjeseca 2017 godine kada je osnovano, bilježi naveći broj primjedbi potrošača na usluge od javnog interesa (struja, voda, telekomunikacije itd). Takođe, dobar dio prigovora odnosi se na saobraznost elektronskih uređaja i odjeće i obuće.

Potrošači su se u Savjetovalištu najčešće interesovali za prava garancije, rokove za izjavljivanje prigovora i nadležnosti institucija u zavisnosti od konkretnog slučaja.

Karakteristično je da su se Savjetovalištu uglavnom obraćali potrošači srednje životne dobi, koji i po prirodi stvari imaju veću odgovornost u svakodnevici i vode računa o obavezama u domaćinstvu. Ova kategorija potrošača uglavnom koristi tradicionalni način trgovine, nijesu im toliko poznate mogućnosti koje pruža digitalna trgovina i elektronsko bankarstvo.

Savjetovalište je napravilo male korake u podizanju svijesti kako o samom postojanju Zakona, tako i značaju ove oblasti, te ovim putem poziva sugrađane i sva druga zainteresovana lica da se za sva pitanja i probleme obrate Savjetovalištu.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...