SZO: Obnoviti kriterijume za etiketiranje proizvoda

22.07.2019

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je nedavno da industrijska hrana za bebe često sadrži suviše šećera i da su etikete često konfuzne, predlažući obnovu kriterijuma radi poboljšanja ishrane najmlađih. Kako je iz ove organizacije saopšteno, u oko pola ispitanih proizvoda, više od 30 odsto kalorija proizilazi iz čistog šećera i oko trećina proizvoda sadrže dodat šećer ili druge zaslađivače.

Nalazi su donijeti na osnovu ispitanih oko 8.000 proizvoda u više od 500 prodavnica između Beča, Sofije, Haife i Budimpešte od novembra 2017. do januara 2018. godine.

U Centru za zdravstvenu ekologiju Instituta za javno zdavlje Crne Gore (IJZ) za Dnevne novine navode da su uredbe Zakona o bezbjednosti hrane usklađene sa Regulativama Evropske unije, te je tako u Uredbi o načinu i uslovima stavljanja na tržište hrane za posebne prehrambene potrebe definisana maksimalna dozvoljena koncetracija šećera u hrani za odojčad. Međutim, problem je, kako napominju, što kod mnogih proizvoda koncentracija šećera nije jasno istaknuta.

“Problem na koji je ukazala i Svjetska zdravstvena organizacija je u tome što na deklaraciji za hranu nije jasno istaknuta dozvoljena koncentracija i iz tog razloga potrošači (roditelji) često nisu svjesni da kupuju hranu u kojoj je koncentracija šećera prevazilazi preporučeno za taj uzrast”, navode iz IJZ.

Iz SZO su, takođe, upozorili da povećan sadržaj šećera može da poveća rizik od pretjerane težine ili karijesa. Osim toga, u IJZ napominju da, ukoliko se u ranom uzrastu dijete često izlaže slatkom ukusu, razviće afinitet za taj ukus, što će u kasnijem dobu uzrokovati loše prehrambene navike i neadekvatan izbor hrane i posljedično dovesti do gojaznosti, odnosno razvoja kardiovaskularnih problema, karcinoma, šećerne bolesti.

Prema podacima Instituta iz 2016. godine, broj novooboljele djece od dijabetesa uzrasta do 19 godina je bio 32.

“Šećerna bolest je dominantno bolest odraslih. Evropski region je na globalnom planu, region sa najvećim brojem oboljele djece od diabetes melitusa. U ukupnom broju novooboljelih od diabetesa, broj oboljele djece je jedan odsto. U najvećem broju slučajeva radi se o diabetes melitisu tip 1, ali tu su i gestacijiski i diabet tipa 2. Od početka prijavljivanja, dakle od 2013., pa do 2016. godine broj novooboljele djece do 14. godina se kretao izmedju 20 i 35. Ako govorimo o 2016. broj novooboljele djece do 14 god iznosio je 27, a ukupan broj novooboljele djece i mladih (uzrast od 0 -19) , iznosio je 32”, kazali su iz IJZ.

Ako uzmemo u obzir i podatke iznijete u Programu mjera za unapređenje stanja uhranjenosti i ishrane u Crnoj Gori sa Akcionim planom 2019-2020. godine, da prekomjernu tjelesnu težinu ima svako šesto dijete u Crnoj Gori, evidentno je da je neophodno preduzeti određene mjere.

Iz Instituta napominju da su u ograničavanju upotrebe šećera u ishrani djece neophodne brojne mjere koje iziskuju zajedničko djelovanje zajednice.

“One se odnose na mjere za smanjenje uticaja na djecu svih oblika reklamiranja hrane visokog sadržaja energije, zasićenih masti, trans masti, šećera i soli. Zatim je potrebno osigurati adekvatne mjere za nezavisno praćenje i procijenu da li su ovi ciljevi postignuti, a tu su i regulative za smanjenje reklamiranja hrane za djecu bogate kalorijama, zasićenim mastima, trans mastima, šećerima i soli”, kazali su iz IJZ.

Takođe, kako napominju, neophodne su ekonomske mjere, uključujući i podsticajne mjere lanaca snabdijevanja, ciljane subvencije i poreske mjere u cilju promovisanja zdravije hrane, vodeći računa o vulnerabilnim grupama.

“Potrebno je poboljšanje nutritivnog kvaliteta hrane kojom se stanovništvo snabdijeva, koristiti lako razumljive i potrošačima lake za korišćenje oznake postavljene na vidnim mjestima (prednjoj strani pakovanja i sl.); saradnja vladinih institucija, u cilju podržavanja zdravijih izbora hrane u ustanovama kao što su što su škole, vrtići, jaslice, bolnice, javne ustanove i preduzeća, uključujući upostavljanje standarda, što je pristup koji je u skladu sa smjernicama SZO”, dodaju iz Instituta za javno zdravlje.

Djeca sa dijabetesom često nemirna, apatična, imaju probleme u školi

 

Premda je dijabetes bolest koja se pretežno javlja kod odraslih, roditelji bi trebalo da obrate pažnju ukoliko se kod njihovog djeteta pojave simptomi poput učestalog mokrenja, pretjerane žeđi, potrebe za slatkim pićima itd.

“Znaci koji upozoravaju na pojavu šećerne bolesti su: učestalo mokrenje, ponovno mokrenje u krevet nakon što je dijete već odviknuto, neobična žeđ, potreba za slatkim i hladnim pićima, ekstremna glad, nagli gubitak težine, slabost, svrab genitalne regije, ekstreman umor, zamućen vid ili druge promjene vida i razdražljivost. Djeca koja boluju od dijabetesa tipa 1 (najčešći tip kod djece) često su nemirna, apatična i mogu imati poteškoće u školi. U akutnim slučajevima dijabetesa tipa 1 mogu se pojaviti mučnina i povraćanje”, pojašnjavaju iz IJZ.

Kako navode, postoje tri tipa dijabetesa: tip 1 (diabetes mellitus juvenilni, koji je insulin zavisni, što znači da pacijent mora da dobija insulin), tip 2 (diabetes mellitus, koji je insulin nezavisni) i gestacioni dijabetes.

“Kod liječenja Dijabetes tipa I (diabetes mellitus juvenilni) Insulin je jedini preparat koji se koristi u terapiji. Postoji veći broj insulinskih preparata koji se razlikuju po vremenu početka dejstva i dužini delovanja. U liječenju diabetes melitusa tip 2 koriste se oralni antidijabetici sami, ili u kombinaciji sa insulinskim preparatima. Uz i terapiju, neophodna je zdrava ishrana prilagođena prirodnom balansu insulina, kontrola tjelesne težine, povećanje fizičke aktivnosti”, kazali su iz Instituta.

Bebe hraniti majčinim mlijekom najmanje šest mjeseci

SZO je 2018. godine upozorila na rast gojaznosti i pretjerane težine kod Evropljana koja prijeti da preokrene trend produženja životnog veka. Konzumiranje slatkih napitaka uključujući voćne sokove može da dovede do tendencije da se napuste prehrambeni proizvodi bogatiji u nutricijentima.

Oko trećina ispitanih proizvoda sadržao je šećer, koncentrisane voćne sokove ili druge zaslađivače koji ne bi trebalo da se dodaju hrani namijenjenoj najmlađim. Između 18 i 57 odsto tih proizvoda imaju više od 30 odsto kalorija koji potiču od šećera, navodi SZO.

Studija je takođe pokazala da se prehrambeni proizvodi koji se smatraju neprikladnim prema preporukama Organizacije prodaju najmlađim. Između 28 i 60 odsto proizvoda označeno je da odgovaraju bebama mlađim od šest mjeseci dok SZO preporučuje da se bebe hrane isključivo majčinim mlijekom prvih šest mjeseci života i prema tome nijedan proizvod ne treba da bude predstavljen da odgovara djeci mlađoj od šest mjeseci, navodi se u izveštaju.

Da bi ohrabrio svoje članice da usvoje nove smjernice SZO je ažurirala preporuke. Organizacija želi da se prestane sa reklamiranjem zamjena za majčino mleko i preporučuje da se hrana za djecu staru od šest mjeseci do dvije godine zasniva na proizvodima bogatim hranjivim materijama i bude pripremljena u kući. Svi dodatni šećeri i zaslađivači treba da budu izbačeni iz hrane za bebe. Na etiketama na slatkim pičima, posebno voćnim sokovima i koncentrisanom mlijeku, i na slatkišima treba da stoji da ti proizvodi ne odgovaraju djeci mlađoj od tri godine.

 

Izvor: CDM

Povezani članci

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom polako, ali sigurno odlazi u istoriju iz više razloga, a jedan od njih je što ono usporava ekonomske aktivnosti, održava sivu ekonomiju jer države imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa, kažu stručnjaci odgovarajući na pitanje...

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Oko 11.000 građana juče je odjavljeno iz zdravstvenog informacionog sistema Fonda za zdravstveno osiguranje, zbog čega značajan dio njih nije mogao da ostvari pravo na liječenje jer ih kod izabranih doktora i u bolnicama nije bilo u evidenciji osiguranika, piše Dan....

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Osnivanje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, zabrana uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi im bila uključena voda ili struja, veća prava potrošača pri kupovini na internetu, vraćanje centa ili dva kusura i uvođenje...