Tehnopolis – Održan okrugli sto o izazovima porodičnih biznisa

13.02.2018

Okrugli sto na temu “Izazovi porodičnih biznisa – procedure registracije i dostupne mjere podrške” održan je juče u Tehnopolisu.

Nakon uvodne riječi izvršnog direktora IPC Tehnopolis, Ratka Batakovića, učesnicima su se obratili predstavnici lokalne uprave, lokalne Turističke organizacije, Ministarstva ekonomije, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Investiciono razvojnog fonda, bankarskog sektora, klastera i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Dva ključna pitanja koja su se izdvojila tokom sastanka bila su koja je granica i razlika između porodičnog biznisa i preduzeća, kao i koje su to neophodne procedure kada je u pitanju sama prijava i registracija preduzeća.

Ispred Ministarstva ekonomije učesnicima se obratila Aleksandra Laković koja je informisala prisutne da se u Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća u sklopu Ministarstva svi zainteresovani mogu informisati o procedurama i koracima koji su neophodni u procesu registracije preduzeća, kao i mjerama podrške.

Koordinator Službe za kredite i garancije Investiciono-razvojnog fonda, Mirko Blečić, istakao je da su Vlada Crne Gore i IRF kao konstantan problem primijetili nepostojanje kapitala finansiranje biznis ideje, odnosno kapitala za osiguranje kreditnih sredstava, te da će u cilju otklanjanja ovog problema u narednom periodu biti formiran garantni fond u sklopu ove institucije.

Predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma, Anka Kujović, ukazala je na potrebu smanjenja taksi registracije i pozvala učesnike da udruženo rade na većoj informisanosti kada je ova oblast u pitanju. S tim u vezi, predstavnica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Bojana Stanišić, istakla je da Ministarstvo kontinuirano radi na informisanju svih zainteresovanih lica o postupku registracije te dostupnim mjerama podrške.

Menadžer filijale Nikšić u mikrokreditnoj finansijskoj instituciji Alter Modus, Nebojša Krsmanović, govorio je o značaju održivosti ideje kada je pitanju podrška razvoja biznisa na malim porodičnim gazdinstvima.

Ispred Uprave za bezbjednost hrane govorila je gospođa Ljiljana Milovanović, koja je dala detaljno objašnjenje kada su u pitanju zakoni i uredbe koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, a tiču se uslova koje proizvođači moraju da ispoštuju prilikom proizvodnje i prodaje hrane na svojim gazdinstvima.

Jovo Radulović, osnivač NVO Župa u srcu , govorio je o preradi hrane na malim gazdinstvima, dok je predstavnica Opštine Nikšić, Milica Radojićić, istakla podatak da je na čitavoj teritoriji ove opštine registrovano samo jedno domaćinstvo – Vinarija Dabović, te informisala prisutne o tehničkim uslovima za registraciju istih.

Vinariju Dabović predstavila je Andrijana Dabović, koja je pozvala druga preduzeća da se registruju i rekla da zahvaljujući tome što su se registrovali imaju bolju saradnju sa investitorima i lokalnom upravom, te da je sama procedura registracije veoma jednostavna.

Izvršni direktor filijale Erste banke u Nikšiću. Slobodan Ćalasan ukazao je na značaj transparentnosti i razvojne komponente, ističući važnost podrške startapovima.

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija gdje je zaključeno da je u narednom periodu potrebno nastaviti sa komunikacijom na ovu temu u cilju pospješivanja razvoja i unapređenja usluga i poslovanja  gazdinstava koja se bave proizvodnjom hrane i ruralnim turizmom.

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...