Tehnopolis podržao promociju nikšićkih klastera u Ravnom

12.06.2017

U okviru projekta “Agrobiznis – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji”, 9. i 10. juna u Ravnom održan je dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda pod nazivom “Plodovi krša”. Tokom prvog dana sajma, opštinu Nikšić i svoje proizvode predstavili su izlagači iz Klastera Riznica, predstavnici klastera Agroturizam Nikšić (Imanje Đedovina, Farma Miljanić), zatim NVO Morakovo i Dani drenjina.

Sajam je otvorio gradonačelnik opštine Ravno, Andrija Šimunović, koji je pozdravio učesnike i predstavio značajne infrastrukturne projekte koje su realizovali u proteklom periodu, kao što su Željeznica dolinom Neretve i hidroenergetski objekti.

Nakon toga, uslijedilo je predstavljanje projekata. Pored detalja o Agrobiznis projektu, prisutni su mogli čuti i glavne ciljeve i rezultate na projektima:  „Bicikliranje kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro“, „Razvoj održivog turizma – preko hercegovačkih staza do elafitskih otoka“ i „Tipični proizvodi kao pokretač ruralnog razvitka – TERRA Putevima meda kroz Durmitor i Bosnu i Hercegovinu“, u kojima je sudjelovala Opština Ravno.

Ivica Sivrić, direktor REDAH-a i upravnik Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu, govorio je o aktivnostima Stalne radne grupe za ruralni i regionalni razvoj (SWG), kao i o njenim karakteristikama.

Nakon njega, učesnicima konferencije se obratio Ratko Bataković, izvršni direktor Tehnopolisa,  koji je učesnicima približio aktivnosti i rezultate kroz saradnju sa partnerima koji čine KRŠ. Kroz svoje izlaganje uputio je poziv partnerima iz regiona na ovogodišnji Sajam lokalnih proizvoda koji se tradicionalno održava u decembru.

Osim izlagača iz Nikšića, na manifestaciji su učestvovali predstavnici Tehnopolisa,  kao i izlagači iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predstavnici međunarodnih organizacija, ministarstava i predsjednici nekoliko opština Bosne i Hercegovine.

Sajam poljoprivrednih proizvoda „Plodovi krša“ predstavlja jednu od aktivnosti projekta“AGROBIZNIS – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj dubrovačko-hercegovačkoj regiji“ koja za glavni cilj ima uspostavljanje stalne komunikacije između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrednih proizvoda u projektnoj regiji. Projekat finansira Evropska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a njegova vrijednost je oko 350.000 eura.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...