Tehnopolis podržao promociju nikšićkih klastera u Ravnom

12.06.2017

U okviru projekta “Agrobiznis – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji”, 9. i 10. juna u Ravnom održan je dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda pod nazivom “Plodovi krša”. Tokom prvog dana sajma, opštinu Nikšić i svoje proizvode predstavili su izlagači iz Klastera Riznica, predstavnici klastera Agroturizam Nikšić (Imanje Đedovina, Farma Miljanić), zatim NVO Morakovo i Dani drenjina.

Sajam je otvorio gradonačelnik opštine Ravno, Andrija Šimunović, koji je pozdravio učesnike i predstavio značajne infrastrukturne projekte koje su realizovali u proteklom periodu, kao što su Željeznica dolinom Neretve i hidroenergetski objekti.

Nakon toga, uslijedilo je predstavljanje projekata. Pored detalja o Agrobiznis projektu, prisutni su mogli čuti i glavne ciljeve i rezultate na projektima:  „Bicikliranje kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro“, „Razvoj održivog turizma – preko hercegovačkih staza do elafitskih otoka“ i „Tipični proizvodi kao pokretač ruralnog razvitka – TERRA Putevima meda kroz Durmitor i Bosnu i Hercegovinu“, u kojima je sudjelovala Opština Ravno.

Ivica Sivrić, direktor REDAH-a i upravnik Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu, govorio je o aktivnostima Stalne radne grupe za ruralni i regionalni razvoj (SWG), kao i o njenim karakteristikama.

Nakon njega, učesnicima konferencije se obratio Ratko Bataković, izvršni direktor Tehnopolisa,  koji je učesnicima približio aktivnosti i rezultate kroz saradnju sa partnerima koji čine KRŠ. Kroz svoje izlaganje uputio je poziv partnerima iz regiona na ovogodišnji Sajam lokalnih proizvoda koji se tradicionalno održava u decembru.

Osim izlagača iz Nikšića, na manifestaciji su učestvovali predstavnici Tehnopolisa,  kao i izlagači iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predstavnici međunarodnih organizacija, ministarstava i predsjednici nekoliko opština Bosne i Hercegovine.

Sajam poljoprivrednih proizvoda „Plodovi krša“ predstavlja jednu od aktivnosti projekta“AGROBIZNIS – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj dubrovačko-hercegovačkoj regiji“ koja za glavni cilj ima uspostavljanje stalne komunikacije između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrednih proizvoda u projektnoj regiji. Projekat finansira Evropska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a njegova vrijednost je oko 350.000 eura.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...